’s Nachts niet meer bellen naar betalend nummer

Apotheek van wacht weer open en bloot op website (en dat is niet naar de zin van de apothekers)

Apotheek van wacht weer open en bloot op website (en dat is niet naar de zin van de apothekers)

Foto: Photo News

Het wordt de komende weken weer mogelijk op apotheek.be te zien welke apotheek ’s nachts van wacht is. Veel apothekers zijn ontevreden. “Het gaat om onze veiligheid”, zegt Lieven Zwaene­poel van apothekersbond APB. “En we dreigen wakker gebeld te worden voor fopspenen en zonnecrème.”

Drie jaar lang diende het als veiligheidsmechanisme om de apotheker van wacht te beschermen: sinds 2015 moest je naar een telefoonnummer bellen om te weten welke apotheker van wacht was als je na 22 uur medicijnen nodig had. Je kon dat niet meer zomaar online vinden. En er hingen ook geen briefjes meer aan de deur met het adres van de collega die van wacht was.

Dringend zonnecrème nodig

“Dat nummer was een barrière”, zegt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB. “Je kreeg minder nutteloze oproepen van mensen die dringend zonnecrème nodig hadden ­omdat ze de dag nadien op reis vertrokken of geen tutje vonden voor hun baby. Want ja, dat kwam vaak voor. Ook ’s nachts. En het nummer verhoogde ook de veiligheid: ’s nachts krijg je ­vaker klanten die met een ­verslavingsproblematiek kampen en medicijnen ­eisen. Voor veel collega’s was dat zeer intimiderend.”

Het betaalnummer moest helpen, maar het kostte 1,5 euro per minuut. “Terwijl het om basisdienstverlening gaat die voor ­iedereen gratis toegankelijk moet zijn”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Ook patiëntenorganisaties wilden af van het betaalnummer, omdat het te omslachtig en te duur was.

Het nummer verdwijnt niet meteen, maar wordt “niet meer actief gepromoot”. “En de gegevens van de apothekers die ’s nachts van wacht zijn, worden weer gepubliceerd op apotheek.be”, zegt Zwaenepoel. “We zijn daar helemaal niet gelukkig mee.”

Minister De Block zegt zelf via haar woordvoerder dat ze “geen maatregelen genomen heeft om de huidige regeling te veranderen.”

“Ze heeft het wel degelijk ­afgedwongen in het meerjarenplan dat ze met ons heeft afgesloten”, zegt Zwaenepoel.

Wachtdienst is verplicht

Op termijn moet het gratis nummer 1733, dat opgezet wordt om huisartsen van wacht te bellen, een alternatief bieden. “Als het systeem op poten staat voor de huisartsen, kan het uitgebreid worden naar apothekers. Maar het kan nog jaren ­duren voor dat in orde is”, zegt Zwaenepoel. “Intussentijd zitten we dus met deze situatie. Dat baart ons echt zorgen. Het is goed mogelijk dat sommige apothekers gewoon niet gaan meedoen.”

Elke apotheek is nochtans ­verplicht wachtdiensten te doen. “Maar het is niet wettelijk bepaald hoé hij bekend moet maken dat hij van wacht is”, zegt Zwaenepoel. “We zullen sowieso heel strikt opvolgen welke problemen er de komende maanden opduiken, om dan te zien hoe we die kunnen opvangen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees