Hoe een ideetje van vrienden plots een hype werd: staat ‘Africa’ van Toto straks op één in De Tijdloze?

Hoe een ideetje van vrienden plots een hype werd: staat ‘Africa’ van Toto straks op één in De Tijdloze?

Foto: Frank Bahnmuller

Gent / Lokeren -

Geen harde gitaren, geen memorabele drumsolo, maar wel een oorwurm die iedereen kan mee­zingen. Het 35 jaar oude ‘Africa’ van Toto stond nog nooit in ‘De Tijdloze’ van Studio Brussel, en daar moet dringend verandering in komen, zegt een groep vrienden. Ze lanceerden een oproep om het nummer in de eindejaarslijst te stemmen. “Vlaanderen lijkt opnieuw wild van Toto.”

I bless the rains down in Africaaaa. Of het nu op een trouwfeest, op een festival of gewoon in de ­auto is, als Africa van Toto wordt gespeeld, zingt iedereen mee. Een tijdloos nummer, oordelen zestien vrienden uit Lokeren en Gent. En daarom verdient het volgens hen een plaatsje in ‘De Tijdloze’ van Studio Brussel. “Wij zijn op mijn vrijgezellenfeest verliefd geworden op het nummer, en sindsdien willen we dat het erkenning krijgt”, zegt initiatiefnemer Lander Merckpoel. “Africa stond nog nooit in de lijst, en dat moet veranderen. Of het gaat lukken? We zijn goed bezig.”

De vrienden richtten de Facebookgroep ‘Stem Toto-Africa op 1 in De Tijdloze’ op. En de honderden posts daar doen vermoeden dat Africa dit jaar weleens in de top 100 zou kunnen eindigen. Dat blijkt ook op de website van Studio Brussel: heel wat luisteraars zetten plots Toto tussen Metallica, Nirvana, Pink Floyd of Pearl Jam in hun top drie. Touroperator Neckerman heeft er zelfs al een beloning aan gekoppeld: “Wie Africa op één zet, maakt kans op een trip naar Afrika.”

Of het allemaal voldoende is, zal zondag 31 december duidelijk worden, wanneer ‘De Tijdloze’ wordt uitgezonden. Stemmen kan nog tot vanavond.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees