Opschudding door groep mannen en vrouwen die naakt tikkertje spelen in gaskamer van concentratiekamp

Opschudding door groep mannen en vrouwen die naakt tikkertje spelen in gaskamer van concentratiekamp

Een beeld uit de video ‘Game of Tag’ van Artur Zmijewski.

Er is heel wat controverse rond een video van een groep mannen en vrouwen die naakt ‘tikkertje’ spelen. De video werd al achttien jaar geleden al opgenomen, maar onlangs raakte pas bekend dat de beelden werden opgenomen in de gaskamer van een concentratiekamp. De Poolse president mag het nu gaan uitleggen.

De video, genaamd ‘Game of Tag’, werd in 1999 opgenomen door de Poolse regisseur Artur Zmijewski. Ondanks protest van Israël werd hij in 2015 getoond in het Kunstmuseum van Krakau. Hoewel de beelden opgenomen leken te zijn in een concentratiekamp, bleef de exacte locatie van de opnames geheim. Tot dit jaar.

Bezoek William en Kate

Eerder dit jaar brachten de Britse prins William en zijn echtgenote Kate een bezoek aan het concentratiekamp Stutthof in Polen. De beelden van dat bezoek werden vergeleken met de Poolse video en er waren duidelijke gelijkenissen.

Meerdere verenigingen van overlevenden van de Holocaust - zoals het Simon Wiesenthal Center en de Center Organization of Holocaust Survivors - hebben nu een open brief geschreven aan de Poolse president Andrzej Duda. Ze vragen onder meer of de regisseur wel toelating had om de video te filmen in Stutthof en of er geen ‘gedragscode’ geldt in het voormalige concentratiekamp waar 65.000 mensen om het leven kwamen.

“We hopen dat de president dit zogeheten kunstwerk ook publiekelijk veroordeeld”, luidt het bij Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center. “Dit is een echte schande. Ik hoop dat er nu maatregelen genomen worden om te voorkomen dat zoiets nogmaals gebeurt.”

Opschudding door groep mannen en vrouwen die naakt tikkertje spelen in gaskamer van concentratiekamp
Een gaskamer in het concentratiekamp van Stutthof. Foto: shutterstock

Voorlopig krijgen de verenigingen echter geen gehoor bij de Poolse regering. “De video werd gebannen in Duitsland, in Estland werd hij verwijderd toen we hen contacteerden. Maar in Polen, een land dat zes miljoen mensen verloor in de oorlog, snappen ze het om de een of andere reden niet.”

Corrigeer

NIEUWS