Deze honden hebben levens gered in oorlogsgebied, maar moeten nu spuitje krijgen omdat ze met pensioen gaan

Deze honden hebben levens gered in oorlogsgebied, maar moeten nu spuitje krijgen omdat ze met pensioen gaan

Foto: Change.org

Jarenlang hielpen ze soldaten mee om duizenden levens te redden in de oorlog in Afghanistan, maar nu moeten twee honden van het leger een spuitje krijgen. Niet omdat ze ongeneeslijk ziek zijn, maar omdat ze op pensioen gaan en geen thuis meer vinden.

Kevin en Dazz zijn twee Belgische herders, die hun speurneuzen gebruikten in de Afghaanse provincie Helmand om bommen en explosieven tijdig te ontdekken. De honden gingen op verschillende missies waarmee ze duizenden levens konden redden, maar nu heeft de legerleiding besloten om het leven van de dieren volgende week af te nemen. Ook politiehond Driver wacht hetzelfde lot.

Niet uitbollen, maar spuitje

De honden zijn ondertussen negen jaar oud. Tijd om op pensioen te gaan, zo vindt het leger. Daardoor kunnen ze echter niet bij hun baasjes blijven, die wel nog aan het front moeten vechten. Maar een nieuwe thuis, om daar rustig te kunnen uitbollen na hun drukke werkleven, krijgen ze ook niet. “Ze zijn te gevaarlijk om gerehabiliteerd te worden”, zo reageert de leidinggevende van het Defence Animal Centre.

Nonsens, zo vinden verschillende soldaten die met de dieren hebben samengewerkt. Zij zijn ervan overtuigd dat de drie dieren een nieuwe kans verdienen. Van zodra het nieuws bekendraakte dat de honden na hun pensioen een spuitje zouden krijgen, kwam er een schokgolf van protest. Veteraan Andy McNab is dan ook een petitie gestart om de honden te helpen: “Dieren zoals deze hebben mijn leven meermaals gered. Leer ze af hoe het is om getraind te zijn. We moeten hen elke kans geven die mogelijk is, om niet te sterven nu ze hun job zo goed gedaan hebben.”

Wijken niet af

Een woordvoerder van het leger reageerde strikt op de heisa. Ook al is er geen protocol over dergelijke dierenpensioenen, toch wijken ze niet af van hun beslissing. “Waar mogelijk willen wij zo veel mogelijk honden na hun pensioen een nieuwe thuis geven. Bij deze dieren kan dat helaas niet.” Hun redenering zou gebaseerd zijn op een incident met een andere gepensioneerde hond, die iemand beet in zijn nieuwe thuis.

Het leger heeft ondertussen verschillende keren een aanbod gekregen van mensen, die de honden in hun familie willen opnemen, maar zullen daar niet op ingaan. Kevin, Dazz en Driver zullen nog een week leven.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees