Ex-topspurter krijgt schorsing voor positieve plas na bobsleecompetitie

Ex-topspurter krijgt schorsing voor positieve plas na bobsleecompetitie

Foto: Photo News

Voormalig topsprinter Ryan Bailey, die zich omvormde tot bobsleeër, is door het Internationaal Sporttribunaal TAS voor twee jaar geschorst. De 28-jarige Amerikaan werd begin januari na afloop van een bobsleecompetitie betrapt op het gebruik van een stimulerend middel.

Bailey kende zijn hoogtepunt als atleet in 2012. Hij werd toen op de Olympische Spelen in Londen vierde op de 100 meter. Met 9.88 evenaarde hij in de finale, gewonnen door Usain Bolt, zijn persoonlijk record.

In 2016 waagde de Amerikaan, die door blessures niet meer voluit kon gaan op de atletiekpiste, zijn kans in de bobslee als remmer. Op 10 januari leverde Bailey na afloop van een competitie in Park City (Utah) een positief plasje af. Er werden sporen van het stimulerende middel dimethylbutylamine gevonden in zijn urine.

Bailey kreeg in eerste instantie een schorsing van zes maanden. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA vond die sanctie te licht en ging in beroep bij het TAS. De rechters in Lausanne beslisten nu Bailey voor twee jaar te schorsen, vanaf 30 november. Een deel van die schorsing zat de Amerikaan al uit tussen januari en juli.

Corrigeer