Studiejaren afkopen is niet voor iedereen even interessant: zo zit het in elkaar

Studiejaren afkopen is niet voor iedereen even interessant: zo zit het in elkaar

Foto: Photo News

Op zoek naar een manier om uw (toekomstig) karig pensioen de hoogte in te krikken? Dan kan het afkopen van je studiejaren een interessante overweging zijn. Vanaf vandaag kan iedereen met een diploma dat doen volgens een nieuwe procedure. Toch blijkt die niet voor iedereen even zinvol. Hoe de vork precies in de steel zit, leest u hier.

Sinds kort kan iedereen zelf berekenen hoeveel zijn of haar toekomstig wettelijk pensioen zal bedragen via mypension.be. Een raming weliswaar, op basis van de huidige loopbaan en huidige wetgeving. Een teleurstellend bedrag? Dan kan u overwegen om elk behaald studiejaar af te kopen voor een brutobedrag van 1.500 euro, want in ruil daarvoor krijgt u een jaarlijks extra brutopensioen.

Vanaf vandaag geldt daarvoor een nieuwe procedure, die vooral de komende drie jaren gunstig lijkt. Maar niet voor iedereen.

Wie kan studiejaren afkopen?

- Iedereen die een diploma heeft, kan daar de studiejaren van afkopen. Ook al is dat diploma niet vereist voor de functie die op dat moment wordt uitgevoerd.

- Het maakt niet uit hoe oud u bent, of toch niet de komende drie jaren. Vanaf december 2020 wordt het afkopen van studiejaren duurder als het behalen van het diploma meer dan tien jaar geleden is. Kortom: hoe ouder u bent, hoe duurder het zal zijn. Wie vanaf dan zijn studiejaren afkoopt in een periode tussen 10 en 20 jaar na de studies, zal 50 procent van de actuele waarde van de bijkomende pensioenrechten betalen. Als dat gebeurt in een periode tussen 20 en 30 jaar na de studies, wordt dat 65 procent; vanaf 30 jaar na de studies zelfs 85 procent.

- Koopt u ze na 2020 wél af binnen de tien jaar, dan betaalt u nog altijd hetzelfde bedrag: 1.500 euro bruto per studiejaar.

Welke studiejaren kan u afkopen?

- Welke studie u precies (succesvol) heeft beëindigd, heeft geen belang. Let wel: er kan maar één diploma geregulariseerd worden. Als u twee diploma’s heeft, kan u er dus voor kiezen de studie met het meeste studiejaren af te kopen.

- Wie een studie van vier jaar achter de rug heeft, hoeft die niet allemaal in een keer af te kopen. U kunt uw aantal studiejaren regulariseren in maximaal twee keer, per twee jaar bijvoorbeeld.

- De komende drie jaren kunnen enkel de studiejaren vanaf uw 20ste verjaardag afgekocht worden. Wat niet voor iedereen even voordelig is. In de praktijk: wie op zijn of haar 18de aan een studie van vier jaar begon en elk jaar slaagde in zijn examens, kan nu maar twee van die vier studiejaren afkopen, namelijk die na zijn 20ste verjaardag. Vanaf 2020 kan u ook studiejaren van voor uw 20ste regulariseren.

- Bisjaren tellen niet. Wie een of meerdere jaartjes heeft gedubbeld, kan die niet in aanmerking laten komen voor regularisatie.

Wat kost het afkopen van een studiejaar?

- Tot december 2020 geldt het forfaitair tarief van 1.500 euro bruto. De nettoprijs bedraagt 750 euro. Voor dat bedrag is rekening gehouden met een fiscaal voordeel aan het marginale tarief van maximaal 50 procent.

- Voor ambtenaren is het nog even goedkoper om studiejaren af te kopen. Tot 1 december 2019 geldt voor ambtenaren die op 1 juni 2017 vastbenoemd waren het tarief van 1.275 euro bruto, dat is netto 637,50 euro netto.

Wat brengt het afkopen van studiejaren op?

- Elk afgekocht studiejaar brengt een jaarlijks extra brutopensioen op van 266,66 euro (alleenstaande) of 333,33 euro (gezin). Dat bedrag is voor alle werknemers en zelfstandigen gelijk, ongeacht het verdiende loon.

- Voor ambtenaren varieert het extra brutopensioen wel: het jaarlijkse pensioen wordt verhoogd in verhouding tot hun loon van de laatste tien jaar. Tenzij die dit jaar 55 of ouder zijn, dan wordt vergeleken met de laatste vijf jaar.

Conclusie: studiejaren afkopen of niet?

Hoewel minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) de procedure voor de drie statuten wou gelijkstellen, blijft de regeling voor ambtenaren voorlopig nog voordeliger. De opbrengst is kleiner en de afkoopprijs is nog drie jaar duurder voor werknemers en zelfstandigen.

Moet u nu wel of geen studiejaren afkopen? Wie het binnen de komende drie jaren doet, heeft wel degelijk een groter voordeel dan na 2020. Ook als werknemer of zelfstandige. Wie na 2020 studiejaren wil afkopen, kan daar beter snel na afstuderen werk van maken. Een keuze die op relatief jonge leeftijd niet voor iedereen evident is.

LEES OOK. Dit verandert er allemaal op 1 december

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees