De zoekers

Einderedactrice 'Magazine'

  • 36 jaar
  • Getrouwd, moeder van twee zonen Jules (7) en Theo (bijna 4)
  • Woont in Mechelen
  • “De titel van Idealist is geen hoedje dat je even opzet. Omdat er nog zoveel te zoeken is, doe ik er nog een jaar bij. Lukt het dit jaar wel om de auto vaker te laten staan? Minder plastic te gebruiken? Een groenteabonnement te nemen?”

Life

COLUMN. Waarom wij van “omgekeerde adventskalender” doen

COLUMN. Waarom wij van “omgekeerde adventskalender” doen

Foto: *

Ik heb ze ook staan, de doos vol kleren, “om nog te verkopen, want te mooi om ‘zo’ weg te doen.” Met ergens in het achterhoofd het plan ze op tweedehands.be te zetten of ze naar een winkel te doen die ze voor me verkoopt.

Die plannen had ook een vriendin. Tot haar moeder, die er ei zo na over struikelde in haar hal, vroeg: “Wat is dat?” Mijn vriendin antwoordde iets in de richting van mijn plannen, haar mama reageerde: “Wat is’t? Mogen de arme mensen geen mooie kleren hebben misschien?” Sindsdien brengt ze gewoon alles naar de kringwinkel. Duur, designer of niet. “En kijk,” zegt ze, “dat geeft me goed karma: ik vond zelf een blazer van Essentiel voor 10 euro toen ik mijn kleren ging afgeven.” Die zit.

Mijn doos staat er nog (bij elke passage geluidloos schreeuwend: breng mij naar de kringwinkel!) als ik een oproep zie om slaapzakjes, boekentassen, verzorgingsproducten en pampers in te zamelen om het Steunpunt Asiel en Migratie een duwtje in de rug te geven. En laten in mijn doos wel wat slaapzakjes zitten. Sinds dit jaar zijn we ook uit de pampers, hoera. Pampers die ik wel nog overal in huis tegenkom, “verstopt” in tijden dat zonder vallen een “onoplosbaar probleem” (hoe doe je dat als je op de vlucht bent?) was. Zelfs ergens een heel pak. Ik kan al twee items op het lijstje afvinken en heb niet eens een kast opengetrokken.

Plots valt me nog die tip uit het boek Dit is een Goede Gids te binnen, om in plaats van elke dag een deurtje van je adventskalender open te trekken, zelf iets in een doos te steken om weg te geven. Wat een mooi idee, zo’n omgekeerde adventskalender. Is Kerstmis niet al feest van de overdaad genoeg om nu al elke dag een pakje te openen? (De tijd dat dat alleen chocolaatjes waren, ligt trouwens ook al even achter ons.) De “echte” advent begint zondag, denk ik, de meeste adventskalenders starten hun countdown morgen, als je tegen Kerstmis alle 24 deurtjes geopend wilt hebben.

Ons eerste pakje, de luiers, gingen al in de doos voor Asiel en Migratie. De slaapzakjes liggen klaar. Nog 22 pakjes te gaan. De zonen dragen al speelgoed aan. Zou de oproep ook voor kleren gelden? Die hou ik nog even apart in hun doos voor de kringwinkel. (Mijn vriendin mag eerst eens kijken, als bedanking voor de les.) Dan kunnen de twee dozen tegen Kerstmis misschien twee goede doelen, ook al is het maar een beetje, helpen.

 

Corrigeer

De Zoekers

De Zoekers