Bart De Wever komt als winnaar uit “schandaal” bouwpromotor

Bart De Wever komt als winnaar uit “schandaal” bouwpromotor

Foto: Belga

Niet burgemeester Bart De Wever (N-VA), maar SP.A en Groen worden door de Antwerpenaren afgestraft voor de schandaalsfeer van de voorbije weken. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Het Nieuwsblad. De aanklacht van SP.A-kopman Tom Meeuws tegen het stadsbestuur is als een boemerang teruggekomen.

Dat De Wever naar een feestje is gegaan van een bouwpromotor, vindt 39 procent van de Antwerpenaren een fout. Maar nog meer mensen (65 procent) vinden dat ook SP.A-boegbeeld Tom Meeus in de fout is gegaan. Nadat hij dit had aangeklaagd, bleek dat Meeuws voor zijn job als consultant zelf ook contact had met die bouwpromotor. Ook de achterban van Meeuws is heel kritisch voor hem. 43 procent van SP.A-stemmers vindt dat hij een fout heeft gemaakt. Bij de stemmers voor kartelpartner Groen stijgt dat tot 55 procent. De N-VA-kiezers zijn een pak minder kritisch voor de eigen kopman. Van hen vindt maar ruim 3 procent dat De Wever een fout heeft gemaakt.

Op de vraag of het vertrouwen in het stadsbestuur hierdoor is geschonden, zien we eenzelfde beeld. 34 procent vindt wel dat dit hun vertrouwen heeft aangetast. Maar bij de N-VA-stemmers is dat maar 6 procent. Ook het vertrouwen in de kartellijst Samen is aangetast. 65 procent van de Antwerpenaren zegt dat het vertrouwen is aangetast. Ook de Groen- en SP.A-stemmers geven dat aan. Bij Groen is dat 49 procent en bij SP.A 23 procent.

De enquête is gisteren en vandaag via internet uitgevoerd bij 1.000 Antwerpenaren. Representatief naar geslacht, leeftijd, diploma, district en stemgedrag in 2012. De foutenmarge bedraagt 3 procent.

De Wever: “Afstraffing voor smerig politiek spel”

“Ik had bij mijn aantreden beloofd om samen met privésector alles te doen om Antwerpen economisch te doen bloeien. Hoe kan men mij kwalijk nemen dat ik doe wat ik had beloofd?”, reageert burgemeester De Wever (N-VA). “Aan de kant van het kartel zie je hierin de afstraffing voor een smerig politiek spel. Met verdachtmakingen hebben ze me op een lage manier aangevallen, en je ziet het resultaat: de kiezer lust dat niet, ook de linkse kiezer niet. Ik hoop dat het nu stopt, en dat we het over de inhoud kunnen hebben.”

Wouter Van Besien (Samen): “Het is duidelijk dat onze kiezers veel belang hechten aan een propere politiek. Ik ervaar dit als steun. De campagne moet ook nog beginnen, en ik heb er vertrouwen in dat we een groei kunnen realiseren. Op basis van peilingen nemen we geen beslissingen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees