Mooie liedjes... duren wél lang

De Gentse nachtegaal zingt lustig verder: Elza Roels is 104

Destelbergen - Mooie liedjes heeft ze gezongen, toen haar stem ontdekt werd door een Gentse operazangeres, en jawel… bij Elza Roels duren die wél lang, want de ‘Gentse nachtegaal’ vierde vrijdagmiddag haar 104de verjaardag in wzc Kouterhof in Heusden. Daarmee zit de Destelbergense al een goed jaar stevig op de troon als de oudste inwoonster van de gemeente.

Ze passeerde al vaker ons regionieuws: artieste Elzy d'Orvil. Wij waren erbij op haar eeuwfeest in 2013, en vanaf die keer deden we natuurlijk elk jaar mee. Ondertussen dus al voor haar 104de verjaardag. Met een beetje symboliek in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog, want Elza werd geboren aan de vooravond van deze gruwelijke periode in onze geschiedenis. Haar biografie is er trouwens ook onlosmakelijk mee verbonden: haar vader – fietsenmaker in Gent – overleefde de gruwel, en in de Tweede Wereldoorlog werd ze na de opnames van zes langspeelplaten gesommeerd om op te treden voor de Duitsers. Elza weigerde, en zette zo meteen een punt achter haar carrière.

En nee, veel is er gelukkig niet veranderd sinds vorig jaar. De burgemeester, de schepenen en OCMW-raadsleden waren ook een jaartje ouder bij de huldiging, net als Elza natuurlijk. Ze blijft voor het overige helder van geest, alleen haar hardhorigheid speelt haar wel eens parten. Ook in de bibliotheek blijft ze een opgemerkte gaste, want ze leest nog heel graag. Wat goede raad voor zo’n hoge leeftijd? “Altijd positief zijn, en dankbaar voor alles wat komt”, fluisterde Elza ons in. De 104-jarige geniet volop van wat in haar lange leven komt, zo was ze deze week nog op het seniorenfeest met Günther Neefs. 

Schepen van jubilea André De Groote (CD&V) haalde er nog eens zijn dikke boeken bij en cijferde ons voor dat 52 mannen in Destelbergen en Heusden ouder zijn dan 90, en dat liefst 144 vrouwen – het sterke geslacht, zonder twijfel – in de laatste rechte lijn zittten naar een eeuw. Eens de 95 voorbij, wordt het peloton supersenioren fel uitgedund: momenteel zijn er 8 mannen, en jawel, 29 vrouwen die al reikhalzend mogen uitkijken naar hun eeuwfeest. Elza Roels spant dus nu de kroon met haar 104. Op 27 december mogen we alweer ons mooiste pak aantrekken voor Adolphe Bovyn die zijn 100ste verjaardag viert in wzc Panhuys. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio