“Uitbarsting van vulkaan Bali kan hele planeet doen afkoelen”

© EPA-EFE

De voorbije weken kwam vulkaan Moung Agung op het Indonesische eiland Bali meerdere keren in het nieuws. De vulkaan vertoonde heel wat activiteit en spoot al meerdere keren vulkaanassen de lucht in.

lbo

Voorlopig heeft de vulkaanuitbarsting enkel gevolgen voor het eiland zelf: rondom de berg hangt een grote wolk van puin en assen, inwoners die in een straal van zo’n 15 kilometer rond Mount Agung wonen werden geëvacueerd en het luchtruim boven Bali werd een tijdje gesloten.

Maar wetenschappers waarschuwen dat een grotere uitbarsting van die vulkaan ook wereldwijd gevolgen zou kunnen hebben. Een uitbarsting zou onze planeet gedurende vijf jaar kunnen doen afkoelen. Het zou de klimaatverandering tijdelijk kunnen doen omkeren.

Het is al langer bekend dat uitbarstingen van vulkanen een tijdelijke of langere invloed kunnen hebben op het klimaat van de planeet. Maar hoeveel impact zo’n uitbarsting heeft, is afhankelijk van welke vulkaan er uitbarst en hoe groot die uitbarsting is. “De meeste uitbarstingen hebben geen betekenisvolle impact op het klimaat”, zegt Chris Colose, klimaatwetenschapper bij NASA. “Maar dat is wel het geval als er geen assen, maar wel vooral zwavel wordt uitgestoten.” En die zwaveldioxide zit vaak verscholen tussen het opwaaiende as. Die zwavelverbindingen reageren met de lucht waardoor er stoffen ontstaan die het zonlicht uiteendrijven. En dat zorgt er dan weer voor dat er minder zonlicht is en de planeet wordt afgekoeld.

Het is nog niet duidelijk of de erupties van Mount Agung in die mate ook zwaveldioxide uitstoten dat er ook echt gevolgen zijn voor het klimaat. Maar satellietbeelden van NASA tonen alleszins wel al een hoge concentratie van die zwaveldioxide in de uitgespuwde assen van de vulkaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bovendien bleek uit het verleden al dat die Mount Agung een impact kan hebben op het klimaat van de planeet. Toen de vulkaan in 1963 uitbarstte, daalde de globale temperatuur voor een jaar lang met 0,2 graden Celcius. Ook uitbarstingen van andere vulkanen hadden een effect op de globale temperatuur.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie