Bewoners krijgen kleinere sociale woning aangeboden

Ophef over brief aan huurders van sociale woningen:“Meer betalen of verhuizen”

Heel wat van de getroffen huizen bevinden zich in de Hendrik Consciencestraat. Foto: ies

Lokeren -

“U woont met te weinig mensen in uw huidige woning. Wij willen u een kleinere woning op uw maat aanbieden.” Met die zin begint een brief die enkele tientallen huurders van een sociale woning van sociale woonmaatschappij Tuinwijk deze week ontvingen.

“Ik moet toegeven dat ik er een nacht niet van kon slapen”, vertelt bewoner Alex Hertogh uit de Hendrik Consciencestraat. “Maar uiteindelijk zal ik toch mogen blijven wonen als ik 30 euro meer betaal. Dat is wel een opslag van meer dan tien procent. Maar die pil moet ik dan maar slikken. Ik ben er nu 72, als ik nog verhuis, dan is het naar een rusthuis.”

Kinderen het huis uit

Christine, die actief is binnen de woonwerking van De Moazoart en ook bij Tuinwijk huurt, zit in hetzelfde schuitje. “Als alleenstaande met een beperkt inkomen is die 30 euro voor mij een zware dobber. Maar wat me vooral stoort, is dat het toch vooral de Lokerse mensen zijn die hier vaak al tientallen jaren wonen, die getroffen worden. Want omdat hun kinderen intussen het huis uit zijn of sommigen alleenstaande zijn geworden, wordt hen nu plots onderbezetting verweten. Terwijl grote gezinnen, vaak van vreemde origine, de woningen dan wel betrekken. Het enige wat ze hoeven te doen, is op erewoord verklaren dat ze in hun thuisland geen eigendom hebben. Dat stuit veel mensen tegen de borst”, aldus Christine. Zij wijst er ook op dat de woningen allesbehalve in perfecte staat zijn.

Wachtlijsten

“Onze actie is het gevolg van een besluit van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA)”, verduidelijkt Johan Van Havermaet (CD&V), als voorzitter van Tuinwijk. “Zij wil de wachtlijsten voor sociale woningen voor gezinnen inkorten. Vooral oudere mensen die vaak geen groter huis meer nodig hebben, zouden dus in aanmerking kunnen komen. Voor hen hebben we de aanleunwoningen in Eksaarde. Daar is de wachttijd merkelijk korter dan voor een klassieke woning. Maar toch zal niemand gedwongen worden om te verhuizen. Wie wil blijven, kan blijven”, besluit Van Haevermaet.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio