Koppel pakt uit bij verkoop van huis: “Voor 50 euro kan je ons huis winnen”

Koppel pakt uit bij verkoop van huis: “Voor 50 euro kan je ons huis winnen”
Waregem -

Een koppel uit Waregem gaat nu al lopen met de prijs voor de origineelste actie voor Music for Life: ze verloten hun huis. “Wie een ticket van 50 euro koopt, kan het winnen.” Zodra ze de waarde van hun huis én de gemaakte kosten binnenhalen, gaat de meeropbrengst naar Kom Op Tegen Kanker. De Kansspelcommissie heeft wel vragen bij de actie. “Volgens ons is dit een kansspel”

“We verhuizen in het voorjaar naar mijn ouderlijke woning. Het huis waarin we nu wonen, wilden we ­verkopen”, zegt Heidi Vandenbroeke (48). “Mijn man Kris (50) kwam met het idee die verkoop te koppelen aan een actie voor de Warmste Week. Elk jaar schrijven we een bedrag over, nu wilden we meer doen.”

“300.000 euro voor ons”

Koppel pakt uit bij verkoop van huis: “Voor 50 euro kan je ons huis winnen”
Foto: kvo

Het huis is volgens hen ruim 300.000 euro waard. “Het werd tien jaar geleden nog verbouwd, er zijn vier slaapkamers, 200 vierkante ­meter bewoonbare oppervlakte én een kleine tuin”, zegt Heidi. “Met de wedstrijd willen wij 300.000 euro krijgen voor het huis, minder dus dan het waard is. Daarnaast hebben we nog een 100.000 euro nodig voor de wedstrijdkosten zoals de gerechtsdeurwaarder én om de notariskosten en registratierechten te betalen, ­zodat de winnaar er geen euro meer aan moet uitgeven. Kortom, we moeten 8.000 tickets verkopen om uit de kosten te raken. Elk ticket dat extra verkocht wordt, is voor het goede doel. We hopen het maximum van 15.000 tickets te halen, zo kunnen we liefst 350.000 euro schenken.”

Wat als er geen 8.000 tickets ­verkocht worden? “Dan blijft het huis van ons, trekken we de gemaakte kosten van het bedrag dat we kregen en geven we de rest aan KOTK. Sowieso zullen ze dus iets van ons krijgen. De mensen zelf krijgen hun geld niet ­terug, dat staat duidelijk in het ­wedstrijdreglement. Dat weet je vooraf. Maar laat ons ervan uitgaan dat we zeer veel tickets zullen verkopen.”

Koppel pakt uit bij verkoop van huis: “Voor 50 euro kan je ons huis winnen”
Foto: kvo

Bij de Kansspelcommissie kijken ze met veel aandacht naar de wedstrijd. “Volgens ons is dit een kansspel”, zegt voorzitter Peter Naessens. “En daar zijn regels aan verbonden. We gaan onderzoeken of die gevolgd worden. Mensen willen vaak met de beste ­bedoelingen iets organiseren voor een goed doel en denken al even vaak dat ze in orde zijn met alles. Maar het is veel complexer dan je denkt.”

Volgens Kris is alles legaal. “We ­laten ons bijstaan door een deurwaarder, juridische en fiscale experts. Al zijn we eerlijk gezegd ook geschrokken van de vele regeltjes. Daarom staat er op onze site winuwhuis.be een zeer uitgebreid reglement. ­Zomaar een huis verloten mag inderdaad niet. Tenzij je er een wedstrijd aan koppelt met vragen. En die ­hebben we, twee zelfs, om te voor­komen dat verschillende personen hetzelfde antwoord geven. Zo willen we weten hoeveel tijd Linde Merckpoel nodig heeft om een kaartenhuis van vier verdiepingen te bouwen én hoeveel geld er dit jaar in totaal ­ingezameld wordt met Music For Life. Volgens de gerechtsdeurwaarder ­voldoen we daarmee aan alle ­regels. Ik hoop dat ook, want dit gaat niet om ons, maar wel om het goede doel. Hadden we op een makkelijke manier ons huis willen verkopen, dan hadden we het ­beter op Immoweb ­gezet. Je wil niet weten hoeveel werk er al in deze wedstrijd gekropen is om alles uit te pluizen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees