De sperperiode begint dit weekend, maar met deze truc kan je toch nog korting scoren

De sperperiode begint dit weekend, maar met deze truc kan je toch nog korting scoren

Themabeeld. Foto: JEFFREY GAENS

Zondag 3 december begint de sperperiode voor winkels die kledij, schoenen of lederwaren verkopen. Tot aan de koopjesperiode, die op woensdag 3 januari 2018 begint, is het voor die winkels wettelijk verboden om kortingen aan te kondigen of te suggereren. Toch zijn er manieren om toch nog een korting te versieren, laat het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen weten.

Hoewel in veel steden - onder andere Gent, Brugge, Antwerpen en Brussel - dit weekend de maandelijkse koopzondag plaatsvindt, gaat zondag strikt genomen ook de sperperiode van start. Dat is de maand die voorafgaat aan de solden en waarin modedetailhandelaars geen kortingspercentages meer mogen ophangen in hun winkel of via bijvoorbeeld een systeem van gekleurde bollen kortingen mogen suggereren.

Is er dan geen mogelijkheid meer om kortingen te krijgen? Toch wel: enerzijds via de welbekende koppelverkoop, die ook tijdens de sperperiode is toegelaten. Bij koppelverkoop worden kortingen pas toegestaan als je meerdere stuks tegelijk koopt, denk maar aan “tweede aan halve prijs” of “50% korting bij aankoop van twee stuks”. Daardoor wordt het niet beschouwd als een aankondiging van prijsvermindering.

Ook toegelaten zijn fluistersolden, een praktijk waarbij een verkoper aan een klant zegt dat hij een korting krijgt op een bepaald kledingstuk, maar het niet afficheert. Je doet er dus goed aan om even bij de winkelbediende te polsen of er toch geen korting meer vanaf kan. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

Het hele jaar door solden?

Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, waaraan 563 kleding- en schoenenwinkels hebben deelgenomen, blijkt dat 36 procent van de handelaars aan koppelverkoop zal doen en 24 procent fluistersolden zal aanbieden. Beide praktijken zijn wettelijk perfect mogelijk en kennen jaar na jaar meer aantrekkingskracht. “Dat wil niet zeggen dat de solden geen nut meer hebben. Nog steeds wachten heel wat consumenten de koopjes af om bijvoorbeeld die ene duurdere en kwaliteitsvolle jas aan te kopen zonder er een tweede stuk bij aan te moeten kopen”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees