Loes Sels pakt in Hasselt eerste zege na tien jaar en twee kinderen: “Het moet nog doordringen”

Loes Sels pakt in Hasselt eerste zege na tien jaar en twee kinderen: “Het moet nog doordringen”

Foto: BELGA

Loes Sels heeft in Hasselt voor het eerst in tien jaar de zege gepakt. De ploegmaat van Wout van Aert bij Crelan-Charles haalde de furieus gestarte Ellen Van Loy bij en reed daarna solo naar de finish. Van Loy werd tweede, Alvarado maakte het podium compleet.

In de eerste ronde sloeg Van Loy meteen een kleine kloof op de rest van het peloton. Een langgerekte solo richting de zege zat er echter niet in. Een ronde later kreeg de renster van Telenet-Fidea het gezelschap van Loes Sels.

Een ronde later keerde Sels bij de passage door de zandbak de rollen om en zette ze Van Loy op een kleine achterstand. Stelselmatig vergrootte ze die voorsprong en reed ze alleen naar de overwinning. Van Loy bleef een hele cross hangen op een tiental seconden en moest uiteindelijk tevreden zijn met de tweede plek. Celien del Carmen Alvarado won het duel van Karen Verhestraeten voor de laatste podiumplek.

Voor Loes Sels is de overwinning in Hasselt haar eerste zege in een A-cross in liefst tien jaar. Haar vorige zege dateert van het Belgische kampioenschap van 2008 in Hofstade.

Wereld- en Europees kampioene Sanne Cant gaf forfait voor de cross in Hasselt. Ook Katherine Compton, Anne-Marie Worst en Maud Kaptheijns waren afwezig.

“Het moet nog doordringen”

Het was lang wachten voor Loes Sels, maar na een droogte van tien jaar kon de renster van Crelan-Charles, die een tijdje de fiets aan de kant heeft laten staan om te bevallen van twee kinderen, opnieuw van de zege proeven.

“Eindelijk”, klonk ze achteraf erg opgelucht. “Ik heb hier lang naar toegewerkt. In Niel was ik er al dichtbij, maar liet ik overwinning schieten. Daarmee dat ik ook wist dat ik deze kans zeker niet mocht laten liggen.”

De laatste overwinning van Sels in een A-cross dateert al van het Belgisch kampioenschap in 2008, toen ze de nationale driekleur pakte. “Ik ben geen veelwinnaar”, zegt Sels. “Ik kan het nu nog altijd niet goed geloven. Het moet nog tot me doordringen. Misschien ben ik nu wel vertrokken voor meer. We zullen zien.”

Voor de overwinning in Hasselt remonteerde Sels de snel gestarte Ellen Van Loy en reed nadien solo naar de finish. “In de beginronde moest Karen Verhestraeten een gaatje laten. Toen ik over haar naar de tweede positie kon gaan, had Ellen al een gaatje geslagen. Maar ik voelde me zo goed. Ik kwam terug bij haar en sloeg meteen een kloofje.”

Dat kloofje bleef tot in de slotronde maar een verschil van een tiental seconden. “Ellen kwam niet korter, maar ik bleef opletten voor een remonte van haar in de laatste ronde. Maar die kwam er uiteindelijk niet. Achteraf gezien had ik alles goed onder controle.”

Loes Sels pakt in Hasselt eerste zege na tien jaar en twee kinderen: “Het moet nog doordringen”
Foto: BELGA
Corrigeer