Prachtige beelden: man loopt snelste mijl ooit op Antarctica

Prachtige beelden: man loopt snelste mijl ooit op Antarctica Video: Reuters

Vier minuten en zeventien seconden, zo veel tijd deed de 26-jarige Paul Robinson over het lopen van een mijl. Normaliter gaat de Ier gemakkelijk onder de vier minuten, maar afgelopen zaterdag waren de locatie en weersomstandigheden nu eenmaal een tikkeltje anders. Hij rondde de afstand namelijk af op Antarctica, en dat leverde hem na de finish meteen een plaats in de geschiedenisboeken op.

Prachtige beelden: man loopt snelste mijl ooit op Antarctica
Foto: Reuters

Het was Richard Donovan, zijn landgenoot die de Antarctic Ice Marathon organiseert, die hem kon overtuigen om de uitdaging aan te gaan. Drie weken voor het moment van de waarheid werd Robinson gecontacteerd en ging hij akkoord. “Dit is een geweldige manier om te tonen hoe cool het kan zijn om een mijl te lopen”, vertelde hij.

De uitdaging vroeg wel de nodige voorbereiding en reistijd. Zo moest hij maandag een veertien uur durende vlucht nemen vanuit Londen richting de Chileense stad Santiago. Nadien volgden nog twee vluchten die hem bij zijn bestemming brachten. Pas op donderdag kwam hij aan bij het basiskamp op Antarctica.

Prachtige beelden: man loopt snelste mijl ooit op Antarctica
Foto: Reuters

Twintig graden onder nul

Ondanks dat zijn taak veel makkelijker oogde dan die van de deelnemers aan de reeds afgelopen Antarctic Ice Marathon - vier ronden lopen van telkens tien kilometer - bleek ook de kortere afstand geen sinecure. “Doordat je bij elke stap enkele centimeters in de sneeuw blijft steken, verbruik je veel meer energie”, zei hij. “Toen ik halfweg was, had ik zelfs het gevoel dat ik voorover zou vallen. Ik dacht even dat ik niet tot het einde zou geraken.”

Uiteraard speelde ook de koude een belangrijke rol. “Door de koele wind ging de temperatuur maar liefst twintig graden onder nul. Het was enorm moeilijk om op te warmen. Ik droeg drie kousenbroeken en een dikke winterjas, maar zelfs dat hielp nauwelijks.”

Zijn vertwijfeling voor en tijdens de race bleek achteraf overbodig. Met een tijd van vier minuten en zeventien seconden was hij veel sneller dan eender wie die in zulke omstandigheden al heeft gelopen. Voor Robinson is het ongetwijfeld een moment dat hij nooit zal vergeten. “Het was een surreële ervaring”, zei hij nog. “Het coolste dat ik ooit heb gedaan.”

Prachtige beelden: man loopt snelste mijl ooit op Antarctica
Foto: Reuters
Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees