Noord-Korea belooft “verschrikkelijke vergelding”, maar Zuid-Korea en VS starten toch gewoon met legeroefening

Noord-Korea belooft “verschrikkelijke vergelding”, maar Zuid-Korea en VS starten toch gewoon met legeroefening

De geplande militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten zullen “hun zelfvernietiging nog bespoedigen”, zo verklaarde Noord-Korea zondag. Ondanks die dreiging zijn de beide landen maandag toch gewoon gestart met de gezamenlijke oefening.

Zuid-Korea is een belangrijke bondgenoot van Washington en rekent op militaire assistentie van de VS om het land te beschermen tegen zijn noordelijke buur. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten houden geregeld gezamenlijke oefeningen, wat het regime in Pyongyang telkens furieuze reacties ontlokt.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea zei in een verklaring dat de training de “volledige vernietiging” van Noord-Korea tot doel heeft. “De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsstokende legermarionetten moeten in gedachten houden dat hun escalerende provocatie en toenemende aantal misdaden alleen maar zullen leiden tot een nog verschrikkelijkere vergelding en hun zelfvernietiging zal bespoedigen”, staat in de verklaring te lezen.

LEES OOK. Topman Witte Huis: “Kans op oorlog met Noord-Korea wordt elke dag groter”

De waarschuwing komt er een dag nadat het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken fors gesteld had dat de Amerikaanse regering om een kernoorlog “smeekt”.

230 oorlogsvliegtuigen en 12.000 manschappen

De oefeningen - de grootste ooit tussen beide landen - waren al voor de nieuwe rakettest van vorige week door het regime van Pyongyang gepland. Ruim 230 oorlogsvliegtuigen, waaronder Amerikaanse F-35’s en twee B-1B Lancers, en 12.000 manschappen worden ingezet. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wordt onder meer geoefend op precisieaanvallen op Noord-Koreaanse nucleaire sites.

(lees verder onder de video)

Militaire oefeningen boven Zuid-Korea Video: Reuters

Vorige week nog voerde Noord-Korea een nieuwe rakettest uit. Pyongyang maakte zich sterk dat het in staat was om het Amerikaanse vasteland te treffen. De bewering van Noord-Korea doet de onrust over het nucleaire arsenaal van de communistische staat nog toenemen en zette de Amerikaanse staat Hawaï er prompt toe aan voor het eerst sinds de Koude Oorlog zijn nucleaire alarmsignaal te testen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees