Vlaanderen enige regio waar nog geen verbod geldt, maar niet voor lang meer

Ook in Vlaanderen is verbod op plastic zakje op komst

Ook in Vlaanderen is verbod op plastic zakje op komst

In Wallonië zijn ze al enkele maanden verboden, Brussel weerde ze vorige week definitief. Enkel in Vlaanderen krijg je in de winkel nog plastic zakjes. Voorlopig. Want milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) dringt nog maar eens aan op een verbod. Iets wat bij de liberalen moeilijk ligt, maar ze willen er nu wel over praten. “Het wordt de hoogste tijd dat ook Vlaanderen een verbod invoert. Dat is internationaal onafwendbaar”, benadrukt milieu-toxicoloog Colin Janssen.

Elk jaar gebruiken we in Europa 100 miljard plastic zakjes. Zo’n 8 miljard exemplaren komen nadien terecht op onze wegen en in de natuur. Als je weet dat plastic 500 jaar nodig heeft om af te breken, is duidelijk dat de plastic afvalberg alleen maar groter wordt. Wat de effecten voor het milieu en onze gezondheid zijn, daar is nog zo goed als geen enkele studie naar uitgevoerd. Maar dat het voor zwerfvuil en vervuilde rivieren en zeeën zorgt, is wel zeker. “Alles wat erbij komt, blijft gewoon”, zegt professor Colin Janssen.

Ook in Vlaanderen is verbod op plastic zakje op komst

Genoeg alternatieven

In Scandinavië en in onze buur­landen Nederland en Frankrijk bestaat al een verbod op niet­herbruikbare plastic zakjes. Wallonië volgde en ook in Brussel geldt het verbod sinds vrijdag. Voor Joke Schauvliege nog maar eens een aanleiding om ook in Vlaanderen zo’n verbod in te voeren. De CD&V-minister zit momenteel in Nairobi voor een milieuconferentie en stelt vast dat plastic zakjes zelfs in Kenia uit den boze zijn. “Ik ben voorstander”, laat ze weten. Het is goed voor het milieu, buitenlandse voorbeelden bewijzen dat het de economie niet schaadt en, beklemtoont Schauvliege, er zijn alternatieven. Denk aan papieren zakken, herbruikbare of biologisch afbreekbare zakjes. Voor de dunne zakjes die we in warenhuizen gebruiken voor groenten en fruit wil de minister nog een uitzondering, maar de andere moeten op de schop, vindt ze.

N-VA wil zelfs verder gaan. Uit­zonderingen hoeven niet, zolang er alternatieven beschikbaar zijn, stelt Vlaams Parlementslid Bart Nevens. “Want ook die dunne zakjes hebben een impact op het milieu”, zegt hij.

Ook in Vlaanderen is verbod op plastic zakje op komst

Illusie dat we goed bezig zijn

Zo’n verbod ligt bij Open VLD ideologisch moeilijk. Maar radicaal tegen, dat zijn de liberalen niet meer. Hun staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, presenteerde onlangs nog een plan tegen de massa plastic in de zee en viceminister-president Bart Tommelein laat weten dat hij wil praten als Schauvliege een concreet voorstel op tafel legt. Meteen een totaalverbod invoeren, daar wil Open VLD niet van ­weten, maar als er alternatieven zijn, wil de partij graag de discussie aangaan. De liberalen benadrukken overigens dat veel winkels en supermarkten de plastic zak al vrijwillig banden en dat Vlaanderen de Europese normen nu al haalt.

“Dat is allemaal waar, maar we leven in Vlaanderen te veel in de illusie dat we goed bezig zijn met recycleren en sorteren. Dat gaat maar om dertig à veertig procent en we zitten nu al aan ons plafond. Waar gaat de rest naartoe? We moeten de consument er daarom van overtuigen dat hij een tweede inspanning moet leveren: gebruik geen zakjes meer. Ze zijn niet nodig en zijn makkelijk te vervangen”, stelt professor Colin Janssen.

Corrigeer

NIEUWS