Ook zonder toppers Oranje boven in de cross: “We moeten altijd achter Mathieu en Wout rijden, dit is toffer”

Ook zonder toppers Oranje boven in de cross: “We moeten altijd achter Mathieu en Wout rijden, dit is toffer”

Foto: BELGA

Als Mathieu van der Poel voor de gelegenheid eens niet wint – omdat hij niet aan de start staat – nemen zijn landgenoten het wel over. Het was ook dit weekend Oranje boven in de Vlaamse crossen. Broer David in Mol en Corné van Kessel zaterdag in Hasselt gaven de afwezigen ongelijk.

Het was hét moment om te schitteren dit weekend voor de crossers die niet Mathieu van der Poel of Wout van Aert heten. De twee toppers verkozen de Spaanse zon boven de Vlaamse grond zodat the best of the rest eens onder mekaar konden strijden. Maar ook Laurens Sweeck, Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout zijn op stage en maakten de oversteek liever niet. De Nederlanders speelden het slimmer. Corné van Kessel won zaterdag in Hasselt, een dag later in Mol trad David van der Poel voor even uit de schaduw van zijn broer.

“Het is voor ons het moment om eens te winnen, ik had dit weekend met stip aangeduid in mijn agenda”, zegt Corné van Kessel. Het zag er zaterdag in Hasselt nochtans beroerd uit voor de 26-jarige renner van Telenet-Fidea. In de eerste bocht ging hij tegen de vlakte, maar finaal won hij na een beklijvend duel met ploegmaat Toon Aerts.

“Als ik win, is het wel groots, hè”, zegt Van Kessel, die voor het eerst mocht juichen in België. Eerder won hij in zijn carrière enkel in Surhuisterveen en het Zwitserse Luzern. “Ik koers al heel het seizoen goed, maar ja... Mathieu en Wout zijn er nu eenmaal ook, hè. Dan cross je voor plaats drie, dat is een ander verhaal. Dus als je de kansen krijgt, dan moet je die met beide handen grijpen. Ik ging speciaal niet op stage. Ik kon hier ook goed trainen en zo hoefde ik de oversteek niet te maken voor dit weekend. Dat temperatuurverschil vergt toch een aanpassing. Het zijn die kleine procentjes die het verschil kunnen maken. Trouwens: het regende op Mallorca.”

Van Kessel klopt dit seizoen meer dan ooit aan bij de subtop, in het zog van ploegmaats Lars van der Haar en Toon Aerts. “Als team presteren we sterk. Ik zit al sinds mijn eerste jaar als belofte bij Telenet. Ik voel mij hier thuis, spreek zelfs al een beetje jullie taaltje. Ik woon al vijf jaar in Herentals met mijn vriendin Vicky.”

Niet jaloers

Een dag later in Mol moest Van Kessel tevreden zijn met de tweede plaats. Hij werd geklopt door… een andere halve Belg. David van der Poel, die al heel zijn leven in Kapellen woont, reed het best in het zand aan het Zilvermeer. “Het is eens leuk dat ik in de belangstelling sta”, zegt de broer van Mathieu. “Dat was ook de bedoeling. De afwezigen kunnen niet winnen, dit was unieke kans. Nu komen wij in beeld, kunnen wij laten zien dat we ook kunnen crossen. Winnen is altijd mooi, zeker in Mol. We moeten altijd achter Mathieu en Wout rijden. Voor mij is dat minder erg dan de rest, want ik vind het natuurlijk leuk als mijn broer wint. Maar het is toffer om te kunnen meedoen voor de zege dan te strijden voor de vijfde plaats. Ik ben niet jaloers op Mathieu, hij is nu eenmaal beter. Ik doe mijn best en focus op mezelf.”

Toch zal broertje trots zijn. “Hij zal straks wel een sms sturen. Op zijn manier. Zaterdagavond (David werd in Hasselt derde, nvdr.) stuurde hij: “Knap over de balkjes gesprongen!” Tja, ik was een van de enigen die niet sprong… Dat is zijn manier om mij te feliciteren.”

Mathieu zag zijn broer gisteravond al terug, want David vloog meteen na de cross naar Benicassim, waar hij tot vrijdag met Beobank-Corendon op stage blijft. “Het was het waard om de stage te onderbreken, ook al was er een serieus temperatuurverschil. Dat andere subtoppers dit niet hebben gedaan? Dat is hun keuze. Al vind ik het wel raar dat er renners zijn die zaterdag wel reden en zondag niet (zoals Toon Aerts, nvdr.). Er zijn al zo weinig kansen.”

Truken

Het was de eerste profzege van David in België. Begin dit seizoen won hij ook al in het Franse Lutterbach. “Ik rij graag in het buitenland. Ik doe dit niet omdat ik anders in de schaduw van Mathieu rijd hoor. Neen, in Zwitserland en zo kom je al eens andere parcoursen en renners tegen. En ja, je kan er ook eens strijden voor de zege. Ik was van plan om dit weekend in Duitsland te gaan rijden, maar toen ik hoorde dat hier dit weekend een unieke kans lag om te grijpen, aarzelde ik niet.”

Beobank-Corendon zal ook tevreden zijn met de derde plaats van Tom ­Meeusen. “Ik zat in Benicassim op de kamer met Tom”, zegt David. “Neen, niet met Mathieu. Omdat we samen naar dit weekend wilden toewerken. Met succes.”

Toen Van Kessel dichter bij de leider kwam, haalde Meeusen enkele truken boven. “Ja, dit deed deugd”, zegt Meeusen. ‘We konden nog eens het ploegenspel bovenhalen. Ik heb David mee aan de zege geholpen. En ik sta voor het eerst op het podium dit seizoen. Goed voor het vertrouwen, dat kon ik wel gebruiken.”

Corrigeer