Bemanning van vlucht naar Hongkong zag de Noord-Koreaanse raket vliegen

Bemanning van vlucht naar Hongkong zag de Noord-Koreaanse raket vliegen

(archiefbeeld) Foto: IMAGEGLOBE

De bemanning van een Cathay Pacific-vlucht van San Francisco naar Hongkong heeft de Noord-Koreaanse rakettest van vorige week live kunnen zien. Ze zagen de raket uit de lucht vallen, uit elkaar vallen en uiteindelijk crashen in de Zee van Japan, zo meldt de luchtvaartmaatschappij.

LEES OOK. Noord-Korea belooft “verschrikkelijke vergelding”, maar Zuid-Korea en VS starten toch gewoon met legeroefening

Noord-Korea voerde vorige week een nieuwe rakettest uit. Het Pyongyang-regime lanceerde op 29 november een Hwasong 15-raket, die uiteindelijk bijna 1.000 kilometer verderop in de Zee van Japan terechtkwam. “Een geslaagde test”, luidde het in Pyongyang, dat zich sterk maakt dat het in staat was om het Amerikaanse vasteland te treffen. Een bewering die de onrust rond het nucleaire arsenaal van Noord-Korea nog doet toenemen.

Op het moment van de rakettest bevond de CX893-vlucht van Cathay Pacific (van San Francisco naar Hongkong) zich in de buurt van de Zee van Japan. Enkele bemanningsleden zagen de raket naar beneden vallen om ze uiteindelijk in stukken in het water te zien belanden. “De inzittenden waren nooit in gevaar: de raket bevond zich nog op meer dan voldoende afstand”, zo luidt het in een mededeling van de luchtvaartmaatschappij. “Maar de bemanning heeft de luchtverkeersleiders van Japan wel geïnformeerd.”

Cathay Pacific is voorlopig niet van plan om de vluchtroute tussen San Francisco en Hongkong aan te passen. “Al blijven we de situatie natuurlijk op de voet volgen.”

Mogelijk kwam nog een andere vlucht nog dichter bij de raket: een vrachtvliegtuig, eveneens van Cathay Pacific, die van Japan onderweg was naar Alaska, kwam mogelijk tot enkele honderden meters van de raket.

LEES OOK. “Kans op oorlog met Noord-Korea wordt elke dag groter”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees