“Zet je kinderen niet met een dikke jas in de autostoel”

“Zet je kinderen niet met een dikke jas in de autostoel”

Kleine kinderen, koude temperaturen en een koude auto: voor veel ouders een reden om hun kinderen warm ingeduffeld in hun autostoeltje te zetten. “Niet doen”, waarschuwt het Vias Instituut voor verkeersveiligheid, want die dikke jassen maken de kinderstoelen net onveiliger. Zelfs voor volwassenen is het veiliger om zonder dikke jas in de auto te zitten.

De website Mama Baas trok aan de alarmbel, met een filmpje dat de gevolgen laat zien bij een ongeval. Het kind in het filmpje lijkt stevig vast te zitten met zijn jasje aan, maar door het volume van de jas zit er een tiental centimeter speling tussen de riempjes en het lichaam van je kind. Die tien centimeter kunnen cruciaal zijn, want door de klap van het ongeluk zal het hoofd van het kind veel verder naar voor geslingerd worden wanneer er meer ruimte is tussen de gordels.

Ook het Vias waarschuwt voor winterjassen in de auto: “De bandjes zijn dan niet goed aangespannen, waardoor het beveiligingssysteem niet ten volle werkt bij een eventuele aanrijding”, zegt woordvoerder Stef Willems. “Als je kind toch koud heeft, kan je het beter zonder jas vastmaken en er daarna een dekentje over leggen”.

Ook voor volwassenen raadt het Vias aan om een dikke winterjas uit te doen voor ze in de auto stappen. “Je bewegingsruimte wordt erdoor beperkt en vaak beginnen mensen tijdens hun rit hun jas uit te doen, wat ook tot gevaarlijke situaties kan leiden”, zegt Willems.

Corrigeer