Inwoners vinden plein in centrum maar niets en besluiten er iets aan te doen

De nieuwe werkgroep ‘Warm en Stijlvol’ wil een dialoog op gang brengen rond de opfrissing van het Zultse centrum. Met een plan in handen hoopt men zoveel als mogelijk inwoners en bestuurders samen te krijgen om tot een nieuw uitzicht van Zulte te komen.

Vanuit de gedeelde bezorgdheid om de aanblik van het Gaston Martensplein besloten een achttal Zultenaars een werkgroep op te richten met als naam ‘Warm en Stijlvol’, verwijzend naar het logo van Zulte.

“De verwijzing is niet toevallig. We wensen met de gemeente Zulte, de burgers en hun vertegenwoordigers in dialoog treden met het oog op de toekomst van een leefbare dorpskern. Wij willen aan niemand ideeën opdringen, maar aanbrengen”, vertelt Hubert Carpentier. De werkgroep stoort zich aan de huidige staat van het Gaston Martensplein. “Een gedenkplaat voor Gaston Martens die naast een lelijke elektriciteitsbak staat, bomen die de parkeerplaatsen omhoog duwen, een afgebladderd standbeeld voor gesneuvelde soldaten, een amper werkende fontein en jarenlang gedoogbeleid voor foutparkeerders tijdens de zondagsmarkt: er zijn veel dingen die beter kunnen.”

“We gaan ook alle toekomstige vraagstukken aan. Wat met een mogelijke uitbreiding van de bibliotheek bijvoorbeeld. Of de toekomstige nevenactiviteiten voor de kerk? Het is ons uitgangspunt dat de ideeën hier rond ontstaan vanuit de basis en samen met de basis gerealiseerd kunnen worden door het beleid”, stelt voorzitter van de cultuurraad Patric Jacobs.

Trieste aanblik

“Ik word elke dag geconfronteerd met de trieste aanblik van het Gaston Martensplein en nam zes jaar geleden al voor het eerst contact op met het bestuur om het plein op te waarderen”, zegt Hubert.

‘Warm en Stijlvol’ nam een landschapsarchitect in de arm die de ideeën van de werkgroep omzette in een driedimensioneel plan. “Dit ontwerp is alleen maar de basis voor verdere discussie en dus nog in volle ontwikkeling”, stelt Jo De Weerdt duidelijk.

Het plan omvat de verhuizing van de parkeerplaatsen op het Gaston Martensplein naar de tuin van de bibliotheek en een andere invulling van het plein. Op de hoek van de Gaston Martenszaal en de frituur ziet de werkgroep het groots: het denkt aan de bouw van een majestueus gebouw van zeven bouwlagen.

“We willen af van die eentonige keuze voor drie bouwlagen en denken dat dit gebouw een icoon voor Zulte kan betekenen. Bovendien zal dit soort bebouwing meer nodig zijn in de toekomst”, stelt de landschapsarchitect.

Het gemeentebestuur had al meermaals contact met de werkgroep, maar reageert voorlopig terughoudend.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio