Fusiegemeente Lievegem moet op zoek naar dertig nieuwe straatnamen

Lovendegem / Zomergem / Waarschoot -

De fusiegemeente Lievegem (Waarschoot, Lovendegem, Zomergem) zoekt nieuwe namen voor dertig straten die dubbel voorkomen. Burgers mogen die bedenken en op de namen stemmen.

De fusie van Waarschoot, Lovendegem en Zomergem zorgt voor verwarrende situaties: hoe zit het bijvoorbeeld met straatnamen die in de verschillende gemeenten dubbel voorkomen?

Er is een teveel aan Kerkstraten, Kasteeldreven en Azaleastraten en daarnaast zijn er nog een pak sterk gelijkende straatnamen die verwarring doen ontstaan bij Bpost en voor oproepen naar de brandweer, politie of MUG. In totaal werden dertig straten opgelijst die een nieuwe naam moeten krijgen.

Hoe werden die geselecteerd? Eerste criterium was het aantal huisnummers. De straat met het grootste aantal adressen blijft. Als de beide Azaleastraten ongeveer evenveel huisnummers hebben, werd rekening gehouden met het aantal zelfstandigen in de straat en de eventuele historische link tussen de straatnaam en de locatie. Conclusie: zowel Waarschoot als Zomergem moeten voor elf straten een nieuwe naam zoeken, Lovendegem voor acht.

Maar waar halen de gemeenten die dertig nieuwe straatnamen? Wel, ook daarvoor rekenen de fusiepartners op inbreng van burgers die samen met de cultuurraden nieuwe straatnamen mogen voorstellen. Daarna wordt een selectie gemaakt op basis van criteria die zijn vastgelegd door het federaal adressencomité.

Financiële tussenkomst

Ook Bpost zal zijn zegje mogen doen. Eens de voorgestelde namen zijn verzameld en door de schepencolleges zijn goedgekeurd, is het aan de bewoners van de straten om te stemmen op hun favoriete naam. Elke bewoner van de Azaleastraat zal één stem mogen uitbrengen op de nieuwe naam van zijn of haar keuze.

Dat klinkt goed, maar er zijn ook bezorgde stemmen te horen. De nieuwe straatnamen hebben financiële gevolgen voor zelfstandigen als ze hun bedrijfsgegevens moeten laten aanpassen in het staatsblad. De drie gemeentebesturen overwegen om deels tussen te komen in die kosten en beloven daar later meer duidelijkheid over te verschaffen.

Deze straatnamen wijzigen:

Lovendegem:

- Azaleastraat

- Berkestraat

- Bosstraat

- Kerkstraat

- Lievestraat

- Nieuwstraat

- Peperhoek

- Populierstraat

Waarschoot:

- Azaleastraat

- Bos

- Bremstraat

- Dorp

- Sparrenstraat

- Sportstraat

- Veldeken

- Veldstraat

- Verbindingsweg

- Zandstraat

- Lindestraat

Zomergem:

- Bekestraat

- Berkenstraat

- Bosstraat

- Grote Baan

- Kapellestraat

- Kasteeldreef

- Kerkstraat

- Molenstraat

- Oude Staatsbaan

- Schauwbroeckstraat

- Vijverstraat

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio