Testfase rond basiliek vroegtijdig opgeheven na ongevallen en klachten

Testfase rond basiliek vroegtijdig opgeheven na ongevallen en klachten

Handelaars Sofie en Dominique Pauwels juichen het einde van de testfase toe. Foto: amg

Koekelberg / Ganshoren / Brussel -

Handelaars en inwoners van Koekelberg en Ganshoren slaan een zucht van opluchting nu de testfase rond de basiliek is opgeheven.

De testfase werd eind mei ingevoerd om de commerciële snelheid van trams en bussen te verbeteren. De resultaten vallen echter tegen. Politici, omwonenden en handelaars lieten hierbij hun ongenoegen blijken. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) stelde daarom voor om de testfase stop te zetten.

“Het is hier altijd druk”, zegt Dominique Pauwels van bakkerij Maes aan de Jacques Sermonlaan. “Maar files zoals in de laatste zes maanden hebben we nooit eerder gezien. Er gebeuren hier sinds de testfase steeds meer ongevallen. Bovendien geraakten de klanten niet meer vlot bij onze winkel. We hadden nauwelijks parkeerruimte. We hebben het laatste half jaar twintig procent van ons cliënteel verloren.” Initieel zou de test tot februari lopen. Vele handelaars zijn enorm opgelucht en blij dat de gemeente haar nek voor hen heeft uitgestoken.

Magali Cornelissen (MR), schepen van Mobiliteit in Ganshoren, heeft aangedrongen op de stopzetting van de testfase. “Er was in de nieuwe circulatie bijna geen enkel element dat verbetering toonde”, zegt ze. “Voor de bewoners en handelaars was de situatie catastrofaal. Ook voor het openbaar vervoer waren er amper verbeteringen. Er heerste totale chaos.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio