Deze politieagenten maakten het verschil tussen leven en dood

Lokeren -

Het Lokerse stadsbestuur huldigde maandag moedige politiemensen die door hun koelbloedig en deskundig optreden het voorbije jaar enkele mensenlevens konden redden. Weldra zullen alle Lokerse agenten een nog intensievere EHBO-opleiding krijgen.

Op 13 juli afgelopen zomer kreeg de politie van een getuige de melding dat er een man ter hoogte van de Koning Albertlaan in de Durme was gesukkeld. “Toen ik samen met collega Tom De Meersman ter plaatse kwam, was de man niet meer te zien. Ik ben dan ook lukraak en zonder nadenken in het water gesprongen en meteen gaan zoeken”, vertelt inspecteur Jonathan Pieters (23) die aan zijn derde jaar bij de politie toe is. “Ik had de man snel te pakken en kon hem naar de oever brengen. Daar namen collega Tom en de intussen toegekomen collega's Kris De Kerpel, Sabine Droesbeke en Andy De Vylder hem over.”

Dankzij de reanimatie die de ploeg uitvoerde, kon het leven van de man worden gered. Helaas overleed hij een dikke maand later toch nog.

Reanimatie

Eind augustus was de politie weer als eerste ter plaatse toen een 39-jarige dame in de Kapellestraat getroffen werd door een beroerte. Omdat inspecteur Kris De Kerpel (54) geen polsslag meer voelde, ging ook hij meteen over tot reanimatie. “Ik heb in mijn 36-jarige loopbaan bij de politie helaas al vaker in dergelijke omstandigheden verkeerd. Vaak loopt het toch niet goed af. Maar deze keer kregen we de dame wel opnieuw bij bewustzijn. Gelukkig maar, want het duurde elf minuten vooraleer het mug-team ter plaatse was. Dankzij de reanimatie heeft de dame geen blijvende hersenschade opgelopen”, aldus Kris die samen met zijn collega's de mug-ziekenwagen na de interventie nog escorteerde naar het ziekenhuis in Sint-Niklaas.

Kris en Jonathan werden samen met hun collega's van de interventieploegen eerder al door de respectieve families van de slachtoffers bedankt, maar kregen nu ook vanuit het stadsbestuur en de korpsleiding erkenning en appreciatie.

Korpschef Patrick Trienpont en burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) maakten van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat alle operationele medewerkers van de politie en de front-officebedienden weldra een opleiding tot nijverheidshelper zullen krijgen met een nog intensievere EHBO-training. “Misschien is dat nog wel het mooiste gevolg van deze recente reddingsacties. Want door dit soort acties kunnen we als politiemensen het verschil maken tussen leven en dood.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees