- - Noorse wielerbond vreest bankroet na verlies van 5,5 miljoen euro door WK Bergen

Noorse wielerbond zo goed als failliet na organisatie WK. En nu wil onze bond het WK naar Vlaanderen halen

Noorse wielerbond zo goed als failliet na organisatie WK. En nu wil onze bond het WK naar Vlaanderen halen

Foto: AFP

Het voorbije WK wielrennen in Bergen loopt af met een sisser. De Noorse federatie vreest het bankroet na een tekort van 5,5 miljoen euro. Is het dan wel een goed idee dat Vlaanderen zich kandidaat stelt voor 2021? “We moeten er lessen uit trekken”, zegt bondsvoorzitter Tom Van Damme. Jan-Pieter De Vlieger

Die sympathieke Noren van het geweldige WK in Bergen hebben er een zootje van gemaakt. Afgelopen donderdag raakte bekend hoe hoog de financiële kater precies is: 55 miljoen Noorse kronen, of 5,56 miljoen euro. De Noorse media hadden het over een gigantunderskudd, een gigantisch tekort. En dat na een WK dat onder anderen de Belgische bondsvoorzitter Tom Van Damme “het beste ooit” noemde.

De schade is niet te overzien. De Noorse federatie stevent af op het bankroet, tenzij een crowdfunding-actie nog soelaas kan brengen. Een bedelronde bij de overheid leverde niets op omdat de helft van het budget al werd gefinancierd met publieke middelen. Wees er maar zeker van dat het WK wielrennen de komende vijftig jaar niet meer teruggaat naar Noorwegen. Oslo 1993 was ook al een financieel debacle.

Is het met die achtergrond wel een goed idee dat Vlaanderen kandideert voor het WK 2021? Op dit moment is dat “een wild idee” van bondsvoorzitter Van Damme, maar het wint wel aan momentum. Op het vermaledijde WK in Bergen waren mensen vertegenwoordigd van Event Flanders, de instantie die het dossier moet voordragen bij de Vlaamse regering.

Noorse wielerbond zo goed als failliet na organisatie WK. En nu wil onze bond het WK naar Vlaanderen halen
Tom Van Damme ziet een WK wielrennen in Vlaanderen wel zitten. Foto: BELGA

Volgens Van Damme is het wedervaren van Bergen 2017 echter geen reden om de Belgische plannen gelijk op te bergen. “Onze eventuele kandidatuur staat daar volledig los van. In Bergen zijn elementaire regels kennelijk niet opgevolgd. 5,5 miljoen is een gigantisch tekort. Maar ik blijf ervan overtuigd dat een WK wielrennen voor Vlaanderen een mooie investering kan zijn. De regio Limburg sprak na het WK in Valkenburg over een directe return van 35 tot 40 miljoen euro. Ook wij moeten in staat zijn om veel buitenlandse fans naar Vlaanderen te halen. Wat niet wegneemt dat we lessen moeten trekken uit de problemen van Bergen.”

Les nummer één: zorgen dat het budget op orde is. In Noorwegen draaide dat in de soep om twee redenen in het bijzonder. De olie-industrie – die een groot deel van de sponsoring zou dragen – raakte in vieze papieren en trok zich terug. De Noorse kroon devalueerde ook nog ten opzichte van de Zwitserse frank, de munteenheid waarmee de contracten met de wielerbond UCI waren afgesloten. “Een organisatie dekt zich daar normaal gezien tegen in”, zegt Van Damme. “Voor alle eerdere WK’s die in België werden georganiseerd, hebben wij dat altijd gedaan.”

Overmoedig

In Noorwegen is ook veel te doen over de hoge fee die Bergen betaalde aan de UCI: zo’n 7 miljoen euro. Wat bijvoorbeeld drie keer meer is dan de premie die de buren uit Denemarken betaalden voor Kopenhagen 2011. Toch argumenteert Van Damme dat ook die organisatie-fee niet bij voorbaat een strop rond de nek van de organisator hoeft te zijn. “Yorkshire betaalt voor 2019 zeker minder”, zegt hij. Bergen zou nogal ambi­tieus zijn geweest en ook een stuk van de commerciële exploitatierechten van de UCI hebben overgekocht, met de bedoeling die zelf te verzilveren. Een overmoedig plan.

Een andere blunder van de Noren is dat de federatie honderd procent eigenaar is van ‘Bergen 2017 AS’, het bedrijf dat het WK organiseerde. Waardoor alle schuldeisers – onder andere de UCI voor 1,36 miljoen – nu rechtstreeks naar de federatie gaan. Als Vlaanderen in 2021 effectief het WK organiseert, zal dat sowieso in een andere structuur gebeuren. “De Belgische bond zal nooit alleen het financiële risico dragen”, zegt Tom Van Damme. “Niet van die grootteorde. Ik ben de boekhouder van de Noren niet, maar wij gaan nooit een financieel risico nemen dat onze dagelijkse werking in gevaar kan brengen.”

Corrigeer