Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld: een ware trip down memory lane!

In Ninove, de nieuwe aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad, werd dinsdag het parcours voor de editie van 2018 voorgesteld. Vanuit Gent rijden de renners een stukje nostalgie tegemoet, want de laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove. Het orgelpunt van de 73e Omloop Het Nieuwsblad moet het duo Muur van Geraardsbergen – Bosberg worden.

De start van deze 73e Omloop Het Nieuwsblad wordt opnieuw gegeven in Gent aan het Citadelpark op de Emile Clauslaan. De succesformule van dit jaar wordt doorgetrokken met een teampresentatie in ’t Kuipke als startschot van het nieuwe wielerseizoen.

Het peloton trekt zich op gang om 11u35 voor een tocht van 196,2 km. Na een vlakke aanloopzone beginnen de renners na iets meer dan 60 km aan het echte werk. In totaal wachten hen 13 hellingen en 8 kasseistroken, te beginnen met een eerste keer het duo Haaghoek – Leberg.

Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld: een ware <I>trip down memory lane</I>!
Foto: Digital Clickx

Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners een tweede keer de Haaghoek en de Leberg voor de kiezen. Dit intussen iconische Omloop-duo wordt nog een derde keer getemd, met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 km van de aankomst.

Muur en Bosberg als scherprechters

Met de Berendries als negende helling van de dag, op iets minder dan 40 km van de aankomst, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Dé ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als finale helling op 12 km van Ninove, waar de verraderlijke aankomst ligt op de Halsesteenweg.

Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld: een ware <I>trip down memory lane</I>!
Foto: Photo News

“De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove”, vertelt Wim van Herreweghe van organisator Flanders Classic. “Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer.

“Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject”, voegt koersdirecteur Peter van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, daaraan toe. “De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding.”

Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld: een ware <I>trip down memory lane</I>!

“De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale. De Omloop heeft als opener van het nieuwe seizoen steeds een grote mediatieke aantrekkingskracht gehad en dat zal er met deze finale niet minder om worden. Het belooft een spektakelstuk te worden.”

Ook Elite vrouwen strijden om de winst tussen Gent en Ninove

Ook voor de Elite Vrouwen is de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 24 februari de eerste grote afspraak van het nieuwe wielerseizoen. In hetzelfde decor als de mannen vatten de dames hun Omloop, die al sinds 2006 georganiseerd wordt, aan vanuit Gent. De vrouwen leggen in totaal 122,2 km af en krijgen tussen Gent en Ninove acht hellingen en drie kasseistroken op hun bord.

De laatste 60 km is identiek aan het parcours van de mannen. De aankomst ligt eveneens in Ninove op de Halsesteenweg, waar we te weten zullen komen wie in deze 13e editie van de Omloop Het Nieuwsblad de opvolgster wordt van de Nederlandse Lucinda Brand.

Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld: een ware <I>trip down memory lane</I>!
Foto: BELGA

Wegwijzer heren:

Uurrooster heren:

Wegwijzer dames:

Uurrooster dames:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.