‘Alles Kan Beter’ bestaat 20 jaar: bekijk hier de 9 beste fragmenten

‘Alles Kan Beter’ bestaat 20 jaar: bekijk hier de 9 beste fragmenten

Foto: VRT

Op 5 december 1997 werd op Canvas de eerste aflevering van ‘Alles Kan Beter’ uitgezonden. Het satirische televisieprogramma dat twee seizoenen liep, werd een echte cultreeks en veel sketches staan in het collectieve geheugen gegrift.

‘Alles Kan Beter’ bestond uit de drie vaste pannelleden Mark Uytterhoeven, Guy Mortier en Rob Vanoudenhoven, die samen met een gastpanellid wekelijks de tv-beelden onder de loep namen en er leuke uitschuivers of fenomenen uithaalden. Het was het eerste programma van productiehuis Woestijnvis en was meteen een succes.

De eerste aflevering haalde meer dan 500.000 kijkers, wat naar de normen van Canvas een echt topcijfer was. Jan Eelen, die later ‘Het Eiland’ en ‘In De Gloria’ maakte, stond in voor de regie. Ook veel gastpanelleden hebben hun bekendheid mee aan ‘Alles Kan Beter’ te danken: onder anderen Martin Heylen, Barbara Sarafian en Tom Van Dyck waren er te gast.

De opnames verliepen volgens een hels ritme, vertelde Marc Uytterhoeven eerder dit jaar nog aan het weekblad Humo. “Donderdagavond namen we twee uur lang op voor de uitzending van vrijdagavond. Na die opname kreeg ik de cassette mee naar huis, terwijl de Jakke (Jan Eelen) op kantoor ging slapen op een veldbed. Ik bekeek de hele opname, en gaf sterren: drie sterren was ‘zeer goed’, één ster betekende ‘liever niet gebruiken’. Ik belde Jan dan wakker tussen 4 en 5 uur ‘s ochtends, waarop hij de geselecteerde stukken begon te monteren.”

De reeks werd talloze keren herhaald op Canvas en Eén en veel sketches staan in het collectieve geheugen gegrift. Wij selecteerden 9 legendarische fragmenten uit twee jaar ‘Alles Kan Beter’.

1. De Shoplijn

In de jaren ‘90 was het een nieuw fenomeen in Vlaanderen: tv-shopping.

2. Zondag Josdag

Ook het zondagse VTM-programma ‘Zondag Josdag’ moest eraan geloven.

3. Rutte 98

Een computercursus voor West-Vlamingen: in deze sketch mocht Wim Opbrouck zijn beste West-Vlaams bovenhalen.

4. De Zevende Dag

Ook 20 jaar geleden werd in ‘De Zevende Dag’ al stevig gediscussieerd.

5. Rad van Fortuin

Toen het nieuws bekendraakte dat ‘Rad van Fortuin’ het voor bekeken hield, maakte ‘Alles Kan Beter’ een overzicht van de gekste antwoorden. Samen met enkele voorstellen voor nóg gekkere antwoorden.

6. De bijna-rampenshow

Een bijna-ramp: het komt erop neer dat er eigenlijk niets gebeurd is, maar dat er iets ergs had kunnen gebeuren.

7. De gevaren van televisietrailers

Toen VTM experimenteerde met trailers voor twee programma’s tegelijk, wees ‘Alles Kan Beter’ op de mogelijke gevaren van deze nieuwe vorm van promotie.

8. Jongerentaal

Onze krant bracht 20 jaar geleden een artikel over jongerentaal. Op basis daarvan ging het panel aan de slag om nieuwsitems te vertalen voor het Ketnetpubliek.

9. Pleonasme

Veel reporters en nieuwslezers zeggen tweemaal hetzelfde, ontdekte het panel van ‘Alles Kan Beter’. Op naar duidelijkere televisiejournaals.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees