Celebs

Gwyneth Paltrow weer onder vuur, dit keer voor ‘gevaarlijke’ dieettips

Gwyneth Paltrow weer onder vuur, dit keer voor ‘gevaarlijke’ dieettips

Foto: Isopix

Gwyneth Paltrow heeft op haar lifestylesite Goop een artikel gebracht met tips om nog snel wat gewicht te verliezen voor de feestdagen. En niet voor het eerst klinkt er bij deskundigen kritiek op haar advies, dat volgens voedingsdeskundigen 'ongezond' en zelfs 'gevaarlijk' is.

Geen gluten, bijna geen koolhydraten. Piepkleine porties eten en elke dag sporten. En als je honger hebt, pocheer je maar een eitje - ééntje. Volgens de bekende fitnesster Tracey Anderson is het perfect mogelijk om zes kilo op een maand te verliezen, alleen moet je er 'emotionele, mentale en fysieke wislkracht voor hebben'. Ze deelt haar advies op vraag van Goop!, de lifestylesite waarmee actrice Gwyneth Paltrow haar eigen levenswijze promoot.

Meteen kwam er reactie: de Britse voedingsdeskundige Rhiannon Lamber waarschuwt de krant The Independent dat het dieet 'ronduit gevaarlijk' is. "Ik was compleet in shock toen ik het artikel onder ogen kreeg, want het kan schade aanrichten aan de relatie die veel mensen met eten hebben. Het is bovendien gewoon niet verstandig om snel te willen afvallen", zegt ze

De Vlaamse diëtiste Iris Vanden Bulcke is het grondig met haar eens. "Bij snel afvallen zal vooral je metabolisme in de war geraken en trager gaan werken. Iemand die er al een hele geschiedenis van crashdiëten heeft opzitten, zal na verloop van tijd niet meer afvallen. Een dieet met weinig calorieën zal dan, tot grote frustratie, maar weinig impact meer hebben. Het beste kan je streven naar een gewichtsverlies van 0,5 kg per week. Dat geeft het beste resultaat op lange termijn", zegt ze. 


Koolhydraten en gluten

Vooral de suggestie dat je koolhydraten moet schrappen en elke dag moet fitnessen, baart Anderson zorgen. "Als je veel sport en weinig koolhydraten eet, zal je herstel moeizamer verlopen en zal het zelfs een impact hebben op je mentale gezondheid. Dat komt omdat je zo minder serotonine produceert in de hersenen, en laat dat nu bekend staan als het gelukshormoon." Dan heeft ze het nog niet over glutenvrij eten gehad. "Het heeft helemaal geen zin om hele voedingsgroepen te elimineren of plots drastische veranderingen door te voeren. Sommige glutenvrije producten zijn zelfs slechter dan het origineel." 

Dat beaamt Vanden Bulcke, al maakt die wel een kanttekening. "Een dieet waarbij gestreefd word naar snel afvallen, is vaak gebaseerd op een enorme ristrictie van bepaalde voedingsmiddelen of groepen. Hierbij kunnen, als dat zonder begeleiding gebeurt, tekorten van vitaminen en mineralen ontstaan en zelfs spierafbraak. De beste manier om af te vallen is nog steeds een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te nemen. Glutenvrij eten helpt niet tegen afvallen en wordt niet aangeraden als je geen intolerantie hebt. Wat wel vaak het geval is, is dat iemand die glutenvrij gaat eten ook gezonder gaat eten omdat etenswaren zoals pakweg koekjes, hamburgers en kant-en-klaarmaaltijden niet meer gegeten kunnen worden."

Niet de eerste keer

Het is trouwens niet de eerste keer dat Goop op de korrel wordt genomen door specialisten ter zake. Zo werd ze al beschuldigd van gevaarlijk gezondheidsadvies te verstrekken, kreeg ze zelfs al de NASA over zich heen en zou ze ook mensen om de tuin leiden met crèmes die ze aanbiedt op haar website. Ook haar soms bizarre seksadviezen worden gretig opgepikt en even vaak neergesabeld. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees