Puigdemont zal in België blijven ondanks intrekking arrestatiebevel

Puigdemont zal in België blijven ondanks intrekking arrestatiebevel

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont “zal België niet verlaten als gevolg van het intrekken van het Europees arrestatiebevel. Slechts een van de drie arrestatiebevelen werd ingetrokken.” Zo reageert de Belgische advocaat van Puigdemont dinsdag in de krant L’Echo.

Een Spaanse rechter heeft dinsdag beslist om het Europees arrestatiebevel tegen de Puigdemont en vier leden van zijn vroegere regering in te trekken. Maar het Spaanse en internationale arrestatiebevel zijn nog van kracht.

Puigdemont, die nog gearresteerd kan worden buiten de Europese Unie, is dus niet klaar om België te verlaten of naar Spanje terug te keren, aldus de krant.

Geen garantie op evenwichtig proces

De Spaanse advocaat van Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, reageert ondertussen “verrast” en “tevreden”. Volgens hem heeft de Spaanse rechter beslist om het Europees arrestatiebevel in te trekken “om te vermijden een slag in het gezicht te krijgen van de Spaanse justitie”.

“De echte reden is de vrees dat de uitlevering geweigerd zal worden omdat niet gegarandeerd kan worden dat in Spanje een evenwichtig proces zal plaatsvinden”, aldus de advocaat op de Catalaanse openbare omroep. “Het is aan hem om te beslissen” of hij naar Spanje moet terugkeren. “Hij weet dat hij meteen gearresteerd wordt wanneer hij voet op Spaanse bodem zet”, aldus Alonso Cuevillas.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees