Allereerste gemeenschappelijke zwarte lijst is er: dit zijn de 17 belastingparadijzen

Allereerste gemeenschappelijke zwarte lijst is er: dit zijn de 17 belastingparadijzen

De 28 ministers van Financiën van de Europese Unie plaatsen 17 belastingparadijzen op eerste gemeenschappelijke zwarte lijst. De lidstaten werkten anderhalf jaar aan de lijst, het idee vond haar oorsprong in de nasleep van de Panama Papers en meer recente Paradise Papers. Er staan ook nog 47 landen op een grijze lijst, zij beloofden hervormingen te doen.

De 17 jurisdicties buiten de Europese Unie werken volgens volgens de ministers onvoldoende mee om belastingontwijking te verhinderen.

Oorspronkelijk namen de Europese besluitvormers een negentigtal rechtsgebieden in het vizier. Na een eerste screening bleven er nog een zestigtal over. Zij hadden tot 18 november de tijd om een antwoord te verstrekken op Europese vragen over transparantie, nultarieven en de naleving van internationale afspraken in de strijd tegen belastingontwijking. Er staan geen EU-lidstaten op de zwarte lijst.

Dit zijn de belastingparadijzen

Volgens een Europese bron zijn de 17 landen op de zwarte lijst: Bahrein, Barbados, Zuid-Korea, Verenigde Arabische Emiraten, Grenada, Guam, Marshalleilanden, Macau, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Samoa, Amerikaans Samoa, Saint Lucia, Trinidad en Tobago en Tunesië.

De publicatie van de lijst moet eerst en vooral de druk op de betrokken jurisdicties opvoeren om in de toekomst meer medewerking te verlenen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis betreurde evenwel dat de ministers geen sterkere sancties hebben voorzien.

LEES OOK. Deze EU-lidstaten zijn belastingparadijzen volgens Oxfam

Grijze lijst

Landen die hervormingen beloven, konden vermijden dat ze op de zwarte lijst belanden. Zij kwamen op een grijze lijst te staan. Zwitserland staat daar ook bij. Dat zijn er 47. Ze kunnen later alsnog aan de zwarte lijst worden toegevoegd indien ze die beloftes niet waarmaken.

Het screeningproces is uitgesteld voor acht jurisdicties uit de Caraïben die in september zwaar geteisterd werden door orkanen. Het gaat onder meer om de Bahamas en de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees