Sa Pinto kent zijn schorsing na toneel en woede-uitbarsting tegen Anderlecht

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag twee weken schorsing, ofwel drie wedstrijden, en een boete van 1.000 euro opgelegd aan Standard-coach Ricardo Sa Pinto.

LEES OOK: Wie nog twijfelde: Sa Pinto werd bekogeld met bier maar beker landde tussen hem en ref

Sa Pinto na de match: “Vandaag wordt er iets op mijn voet gesmeten, morgen krijg ik een glas tegen het hoofd.”

Standard niet tevreden met manier waarop coach wordt aangepakt: “Hij is een slachtoffer”

Sa Pinto krijgt die sanctie voor zijn bizarre gedrag tijdens het bekerduel in en tegen Anderlecht (0-1) vorige week. Hij zit behoudens beroep van Standard niet in de dug-out van de Luikenaars tijdens de competitieduels tegen Waasland-Beveren (08/12) en AA Gent (16/12) en het bekerduel op het veld van KV Oostende van volgende week. Het Bondsparket had de Portugese trainer van de Rouches graag zes weken buitenspel gezet, maar zo ver komt het niet.

Als Standard beroep aantekent tegen het vonnis, wordt dat vrijdag behandeld door de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Drie in plaats van zes

Het Bondsparket had de vordering opsplitst in twee delen. Procureur Gilles Blondeau vroeg twee weken schorsing voor de feiten die plaatsvonden voor de uitsluiting van de Portugese coach. Sa Pinto had zijn technische zone drie keer verlaten (in de 16e, 31e en 74e minuut). Bij de derde keer lag Sa Pinto, nadat een beker vlakbij hem was neergestort in de neutrale zone, op het veld. “Hij moest eerst en vooral niet op die plaats staan. Dan gaat hij liggen, gedurende 50 seconden, en weigert hij recht te staan. Hij zocht aandacht, speelde komedie en won zo tijd”, toonde Blondeau zich streng.

Voor alles wat er gebeurde na de tribuneverwijzing riskeerde Sa Pinto nog eens vier weken schorsing. “Zodra hij rechtstond, was hij fysiek en verbaal agressief ten opzichte van de ref. Zijn staf en spelers moesten hem bedaren. Dankzij hen is het niet erger geworden.”

Knap staaltje theater

Een kwartier voor tijd en bij een 0-1 stand lag Sa Pinto plots neer op het terrein, nadat hij een beker naar zijn hoofd geslingerd kreeg. De T1 van de Rouches werd na een knap staaltje theater naar de tribunes verwezen. “De schwalbe van het jaar”, omschreef RSCA-coach Hein Vanhaezebrouck het gedrag van zijn collega. De Portugees ging daarna in de clinch met scheidsrechter Luc Wouters, die de houding van Sa Pinto in zijn verslag omschreef als “onaanvaardbaar, agressief en vijandig ten aanzien van de scheidsrechter”. Wouters noteerde ook dat de T1 van Standard al twee verwittigingen kreeg. Na de match keerde hij ondanks zijn tribuneverwijzing terug naar de dug-out om de bekerzege met zijn spelers te vieren.

LEES OOK: COLUMN. ‘Die clown van Standard’ bewijst ons voetbal een dienst

“Match had definitief stilgelegd moeten worden”

Volgens Pierre Locht, de juridische adviseur van Standard die de verdediging van trainer Ricardo Sa Pinto voerde, had de bekerwedstrijd van vorige week woensdag in en tegen Anderlecht (0-1) definitief stilgelegd moeten worden. “Maar scheidsrechter Luc Wouters weigerde de correcte procedure te volgen”, zei Locht, die “hoogstens een boete” kan aanvaarden.

“Als Wouters zoals bondsartikel 813 stipuleert de match definitief had stilgelegd, was er van de uitsluiting en de vervolging van Sa Pinto ook geen sprake”, merkte Locht op. “De Geschillencommissie moet dus ook oordelen of Wouters de match niet had moeten stilleggen.” Het Bondsparket vorderde zijn vordering van zes weken schorsing op in twee en vier weken. Sa Pinto riskeert twee weken omdat hij op het terrein (en dus buiten zijn technische zone) lag, nadat hij al twee waarschuwing had gekregen. Geen ontvankelijke vordering, oordeelt Locht: “Een schorsing voor Sa Pinto zou immers een inbreuk zijn op artikel 813. Sa Pinto stelde bovendien een legitieme vraag aan Wouters en zijn assistent: ‘Moet de match nu niet gestaakt worden?’. Wanneer hij zich neerzette was dat geen schwalbe. Wouters wilde de match echter voortspelen. Sa Pinto aanvaardt die beslissing, gaat naar zijn bank en krijgt dan het nieuws dat hij de technische zone moet verlaten. Daar is niets onrespectvols gebeurd.”

Voor het gedrag na zijn tribuneverwijzing hangt de Portugese coach vier weken schorsing boven het hoofd. “Dat is ver buiten proportie. Hij begrijpt de beslissing van de ref niet en wil uitleg vragen. Daarbij werd Wouters niet beledigd, er was evenmin sprake van fysieke agressie”, zei Locht, die ook het voorbeeld van Antwerp-coach Laszlo Bölöni aanhaalde. Hij werd naar de tribunes verwezen tijdens de confrontatie tegen de Rouches (0-0) van 26 oktober. “Op basis van gelijkaardige feiten zou een boete moeten volstaan. Bölöni wordt naar de tribunes verwezen, maar keert drie keer terug. Dat is eigenlijk erger dan wat Sa Pinto doet. In zijn totaliteit is de vordering van het Bondsparket schandalig en buitensporig.”

Sa Pinto kent zijn schorsing na toneel en woede-uitbarsting tegen Anderlecht
Foto: Photo News
Sa Pinto kent zijn schorsing na toneel en woede-uitbarsting tegen Anderlecht
Foto: Photo News
Sa Pinto kent zijn schorsing na toneel en woede-uitbarsting tegen Anderlecht
Foto: Photo News
Corrigeer