“Onmogelijk om nog met drone boven Gent te vliegen”

“Onmogelijk om nog met drone boven Gent te vliegen”

Foto: rr

Gent -

Sinds vrijdag moet iedere dronevlucht in het Gentse luchtruim een maand vooraf worden gemeld aan de politie. “Een ramp”, aldus de professionele dronepiloten. “90% van onze opdrachten krijgen we maar een week vooraf”.

Zoals altijd bij nieuwe en snel evoluerende fenomenen hinkt ook de wetgeving rond commerciële dronevluchten achter op de realiteit. Tot nu toe dienden dronepiloten een vlucht slechts luttele uren voor het opstijgen te melden aan het Directoraat-generaal voor de Luchtvaart.

“Omdat door een lacune in de federale wet die vluchten niet worden doorgegeven aan de politie van de gemeente waarboven de vlucht plaatsvindt, hadden wij geen enkel zicht op dronevluchten boven ons grondgebied”, zegt Dirk De Sutter van de Gentse politie. “Onverantwoord, want enkel wij kennen de lokale toestand goed genoeg om veiligheidsadvies te kunnen geven. Stel je voor dat een drone tijdens de Gentse Feesten van op 100 meter hoogte naar beneden stort. Daarom hebben wij voor Gent een bijkomend reglement opgesteld. ”

De weerfactor

“Onmogelijk om nog met drone boven Gent te vliegen”
Professionele dronepiloten vrezen voor hun boterham Foto: rr

“Dat iedere vlucht in veilige omstandigheden moet gebeuren, is evident”, zegt professioneel piloot Fabian De Backer. “Maar dat een vlucht een maand vooraf moet worden aangevraagd is onwerkbaar. Wij krijgen onze opdrachten meestal maar een week vooraf”. “Bovendien hangen wij af van het weer om te kunnen vliegen en filmen”, vult zijn collega Bram Nevejans aan. “Hoe kunnen wij een maand op voorhand weten welk weer het zal zijn?”

De politie begrijpt de bezorgdheid van de dronepiloten “maar onze dronespecialisten moeten ook tijd hebben om een controle in te plannen”. Toch laten politie en stad tussen de lijnen door verstaan dat ze flexibel zullen zijn: “We willen eerst de piloten leren kennen. De charlatans moeten ervan tussen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio