Kweker stilaan radeloos na nieuwe dodelijk raid: “Zelfs licht- en geluidsinstallatie houdt vos niet tegen”

Kweker stilaan radeloos na nieuwe dodelijk raid: “Zelfs licht- en geluidsinstallatie houdt vos niet tegen”

Hans Van Cleemputte bij een van zijn 1,5 meter hoge afsluitingen en het bakje dat geluid en fel licht verspreidt om vossen op afstand te houden. Foto: dvp

Sint-Maria-Oudenhove / Zottegem -

De vos is aan een opgang bezig in onze contreien. Bij kweker Hans Van Cleemputte werden in korte tijd al vijf ganzen doodgebeten. Hij vreest meer schade. Volgens Natuurpunt heeft de jacht op vossen geen zin.

“Alles samen heeft die vos mij al 1.000 euro gekost want de ganzen waren pas kweekrijp, een werk van drie jaar”, aldus Hans, die als kweker honderden dieren houdt op een terrein vlak bij zijn woning langs de Brakelstraat in Sint-Maria-Oudenhove. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ik heb duiven, pauwen, geitjes, damherten, vogels, Patagonische hazen en nog veel meer.”

Hij heeft een bedrijf van afsluitingen en weet dus zeer goed hoe die stevig te plaatsen, toch lijkt ook zijn expertise niet bestand tegen het vernuft van de vos. “Ik weet dat vossen goede klimmers zijn en daarom heb ik stevige hekken geplaatst van meer dan 1,5 meter hoog en daarbij nog een licht- en geluidsinstallatie die vossen en marterachtigen moet afschrikken. Dat heeft twee jaar gewerkt, maar blijkbaar heeft de vos door dat er niet echt gevaar in schuilt. Ik denk dat er niets anders zal opzitten dan overal ook de bovenkant dicht te maken, maar dat kost veel geld natuurlijk (lacht).”

Jacht heeft “geen zin”

De laatste jaren is de vos aan een opgang bezig in de streek. De meningen daarover zijn verdeeld. “De wetgever heeft het bewust te ver laten komen”, vindt Roland Van Liefde van Wildbeheer Vlaamse Ardennen. “De vos komt al meer 15 jaar in steeds groteren getale voor in onze gebieden, maar we hebben niet de wettelijke middelen gehad om er iets tegen te doen. Het evenwicht is ondertussen verstoord. Fazanten, hazen en andere ook niet bejaagbare soorten, komen amper nog voor in het wild en de bevolking houdt geen neerhofdieren meer omdat ze aan de lopende band worden opgevreten door vossen en steenmarters. We mogen pas sinds kort vrijwel het jaar door vossen bestrijden. Ook dat is geen oplossing want als vossen jongeren dragen, mogen we er niet op jagen terwijl we er net dan een rem zouden kunnen opzetten. Ondertussen is het is dweilen met de kraan open. Sommigen dromen zelfs van de terugkeer van de wolf.”

Volgens Hendrik Moeremans, woordvoerder van Natuurpunt, heeft de jacht op vossen geen zin. “Vossen zijn territoriumdieren wat betekent dat als je de ene schiet er een andere in de plaats komt. Zolang er territorium beschikbaar is, zullen ze zelfs extra paren om de vrijgekomen plaats op te vullen. We hebben beslist om de vossen toe te laten in de natuur, de enige oplossing die er bestaat is om onze dierenverblijven er tegen te beveiligen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees