Chef-koks begraven de strijdbijl na rel over naam: “Ik wil dit zo snel mogelijk achter me laten”

Chef-koks begraven de strijdbijl na rel over naam: “Ik wil dit zo snel mogelijk achter me laten”

Koen Herman heeft zijn restaurant omgedoopt tot Den Bere’n’oed. Foto: dkr

Oud-Heverlee / Blanden / Brugge -

Na een klacht over plagiaat heeft de Blandense chef-kok van La Suite sans Cravates de naam van zijn restaurant aan de Naamsesteenweg veranderd.

Toen chef-kok Koen Herman zijn nieuwe zaak opende op de Naamsesteenweg, bleek er een klein probleem met de naam. Zijn zaak, ‘La Suite Sans Cravates’, had op een letter verschil na dezelfde naam als Brugs sterrenrestaurant ‘La Suite Sans Cravate’ van Henk Van Oudenhove. “Ik kan me zeker voorstellen dat Van Oudenhove niet tevreden was met mijn naamkeuze”, zegt de chef-kok van het restaurant, dat hij in navolging van de hetze heeft omgedoopt naar ‘Den Bere'n'oed’. “Voor mij was er geen vuiltje aan de lucht, tot ik plots in Het Nieuwsblad een artikel over mijn restaurant zag.”

Uithangbord weg

De kok weet nog goed hoe hij de naam ‘La Suite Sans Cravates’ gekozen had. “'La Suite Sans Cravates’ betekent ‘Het vervolg zonder das’. ‘Het vervolg’, omdat deze zaak mijn oude opvolgt, en ‘zonder das’ omdat ik een eenvoudige keuken breng. We hebben een heel beperkte kaart met een vast cliënteel.”

Na een klacht van Van Oudenhoves advocaat besloot de chefkok om zijn nieuwe zaak dezelfde naam te geven als zijn vroegere restaurant in Neerijse. “We hebben maar anderhalve week bestaan als La Suite Sans Cravates. Zodra ik een klacht kreeg heb ik mijn uithangbord meteen weggenomen. Ondertussen heb ik ook onze kaartjes laten aanpassen, en de kastickets. Er is zelfs een nieuw uithangbord in de maak, met de nieuwe naam.”

Geen heksenjacht

De Brugse chef Henk van Oudenhove is tevreden met de reactie van zijn Vlaams-Brabantse collega. Hij had de zaakvoerder in gebreke gesteld, en ziet daar nu al resultaat van. “Ik heb gezien dat de Facebookpagina nog bestaat, maar dat de naam al van de gevel verdwenen is, is toch alvast een teken van goede wil”, zegt van Oudenhove, die dan ook geen verdere stappen zal ondernemen. “Het is ook nooit de bedoeling om een heksenjacht te organiseren of hier geld uit te halen. Voor ons is hiermee de kous af.”

Herman wil eveneens zijn Facebookpagina verwijderen, maar het duurt twaalf dagen voor zo’n pagina verdwijnt. “Ik heb intussen wel een nieuwe Facebookpagina gemaakt voor Den Bere'n'oed”, zegt de kok. Herman maakt duidelijk dat de naamsverwarring niet gaat om een publiciteitsstunt. “Ik wil deze historie zo snel mogelijk achter mij laten. Het heeft mij en mijn vrouw enorm veel stress bezorgd. Ik wil me via deze weg nog eens oprecht excuseren voor het tumult”, zegt Herman.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees