Zieke burgemeester moet zich laten vervangen door jonge partijgenoot: “Dit valt me heel zwaar”

Zieke burgemeester moet zich laten vervangen door jonge partijgenoot: “Dit valt me heel zwaar”

Ann Coopman laat haar burgemeesterstaken even over aan Kim Martens (midden). Jozua Speeckaert is nieuw in de gemeenteraad.. Foto: pne

Waarschoot -

Kim Martens (CD&V) vervangt Ann Coopman als burgemeester van Waarschoot. Coopman neemt even afstand van de lokale politiek. Ze doet dat om gezondheidsredenen. Hoe lang de vervanging zal duren, is voorlopig niet duidelijk.

Burgemeester Ann Coopman (56) kampt met gezondheidsproblemen en moet het politieke toneel even verlaten. Dat was al een tijdje bekend in politieke kringen maar werd op vraag van de politica nog wat stilgehouden.

“Ik wil me nu helemaal op mijn genezing concentreren”, zei Coopman gisteravond tijdens een persconferentie op het gemeentehuis. Haar partijgenote en tweede schepen Kim Martens (32) zal de burgemeesterssjerp tijdelijk overnemen. Hoe lang die vervanging zal duren, is voorlopig niet duidelijk. Coopmans afwezigheid is het sluitstuk van een zwaar en emotioneel jaar voor de Waarschootse burgemeester. De vrouw verloor op 6 november ook haar vader Daniël (80).

Kleine stoelendans

Ann Coopman werd in 1995 voor het eerst schepen in Waarschoot en bleef dat ook na de verkiezingen van 2000 en 2006. Halverwege die laatste bestuursperiode, begin 2009, volgde ze partijgenoot Ghislain Lippens op als burgemeester.

“Het valt me uiteraard heel zwaar dat ik me moet terugtrekken, maar na 24 jaar in de politiek, heb ik veel vertrouwen in mijn ploeg. Waarschoot zal hier absoluut niet onder lijden”, zegt de burgemeester.

Nieuweling

De afwezigheid van Ann Coopman veroorzaakt een kleine stoelendans. Kim Martens wordt waarnemend burgemeester, waardoor Hans Baetslé (56) de bevoegdheden Mobiliteit en Personeel overneemt van Martens en Seniorenwerking en Toerisme erft van burgemeester Coopman. Dirk David (66) wordt gemeenteraadsvoorzitter ad interim en daardoor komt Jozua Speeckaert (29) als nieuweling in de gemeenteraad.

Meer dan waarnemen

Hoe wreed het ook mag klinken, het politieke leven in en rond Waarschoot staat niet stil. Zo was waarnemend burgemeester Martens al te zien tijdens de bekendmaking van de fusienaam Lievegem, afgelopen vrijdag in Kokorico.

“Ik moet meer doen dan ‘waarnemen’, uiteraard”, zegt Martens. “Elke burgemeester duidt een vervanger aan die in geval van lange afwezigheid de taken overneemt. Ik heb deze week de voordrachtsakte bij de gouverneur ingediend en wij zouden alles liefst voor de gemeenteraadszitting van 21 december formeel geregeld zien.”

Goed voorbereid

Omdat Waarschoot ook het voortouw neemt in de fusie met Lovendegem en Zomergem, moet Martens ook dat verhaal van al begin tot einde van dichtbij volgen. “Ik weet goed wat er staat te gebeuren”, zegt de vervangende burgemeester.

“Ik heb het geluk dat ik goed voorbereid en goed omringd ben om het uitgestippelde beleid verder uit te voeren. Met het advies van een collega als Ann Coopman voel ik me gerust.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio