Varkensboer Wim (47) redt bejaarde vrouw uit inferno: “Ik kon haar toch niet aan haar lot overlaten”

Torhout -

Een toevallige passant haalde gistermiddag een bejaarde vrouw uit haar brandende woning. Minuten later vernielde de hevige brand het hele huis. “Ik zag haar wagen staan en ben onmiddellijk langs achter gegaan”, zegt Wim Volcke.

Varkensboer Wim Volcke (47) uit Kortemark was gistermiddag met enkele varkens op weg naar het slachthuis in Torhout. In de Revinzestraat in Torhout reed hij voorbij het huis van de moeder van zijn buurman en buurvrouw. Zoals altijd keek hij even naar links. Maar gistermiddag zag hij iets dat hem niet beviel. “Er kwam heel wat rook uit het huis. Door het raam zag ik zelfs een vuurbal”, zegt Wim.

Hij zette zijn vrachtwagen met varkens aan de kant en vroeg een buurman om de brandweer te bellen. Zelf haastte hij zich naar de brandende woning. “Heel wat belangstellenden stonden te kijken, maar niemand deed echt iets. Ik ken Georgette en zag haar wagen staan. Ik vreesde dus dat ze thuis was”, zegt Wim.

In paniek

Een terechte vrees, want de 76-jarige Georgette Decan was nog in de brandende woning. En ze was zelfs niet van plan om die onmiddellijk te verlaten. “Ik kwam aan de achterdeur, maar kon zelfs niet naar binnen door de rook”, vertelt Wim. “Ik heb haar naam geroepen en ze antwoordde. Uiteindelijk kwam ze naar de deur. Maar ze wilde niet mee en herkende me door de paniek niet direct. Ze wou nog wat spullen pakken, maar dat vuur was veel te hevig. Ik heb haar dan ook meegetrokken naar buiten en in veiligheid gebracht.”

Varkensboer Wim (47) redt bejaarde vrouw uit inferno: “Ik kon haar toch niet aan haar lot overlaten”
Foto: aft

Net op tijd, want het vuur sloeg al snel uit de ramen en het dak. In nog geen vijf minuten tijd stond de hele villa in lichterlaaie. Er snelden vijf brandweerkorpsen ter plaatse, maar die hadden de grootste moeite om de vlammen te beheersen. Brandweerwagens reden op en af en de pompiers blusten uren aan een stuk. Uiteindelijk slaagden ze er tegen de avond in om het vuur te blussen. De schade is wel immens. Zowat de hele villa werd in de as gelegd.

De bejaarde bewoonster werd naar het ziekenhuis gebracht, maar raakte niet gewond. De vrouw is wel suikerpatiënte en haar medicatie bleef in de brand. Gisteravond kon ze het ziekenhuis echter verlaten. “Ze is enorm onder de indruk van wat er is gebeurd”, zegt haar zoon Ivan Spillier. “Ze kan nu wel bij ons terecht, maar ze is heel wat herinneringen kwijt.”

Scherp gereageerd

De familie is buurman Wim wel enorm dankbaar voor wat hij heeft gedaan. “Hij was er maar net op tijd bij. Zonder hem was dit misschien nog slechter afgelopen. Hij heeft fantastisch goed en scherp gereageerd. Een dikke chapeau voor onze buurman.”

Door de brand kwamen wellicht asbestdeeltjes vrij. De politie vergrootte de perimeter dan ook na een tijdje. Omwonenden werd gevraagd om deuren en ramen dicht te houden. Ook het ziekenhuis verderop werd gewaarschuwd en gevraagd om het ventilatiesysteem uit te zetten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees