Waarom is Puigdemont nu plots een vrij man? En wat zal hij de komende weken dan precies doen?

Waarom is Puigdemont nu plots een vrij man? En wat zal hij de komende weken dan precies doen?

Carles Puigdemont zal zijn campagne voor de Catalaanse verkiezingen vanuit ons land voeren, want in Spanje wacht hem de gevangenis. Foto: REUTERS

Het Spaanse gerecht trekt het Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont in. Daardoor vervalt de rechtszaak in ons land. De Catalaanse ex-minister-president kan voortaan alleen nog op Spaanse bodem vervolgd worden. Vanuit Brussel wil Puigdemont nu zijn campagne voor de verkiezingen voortzetten.

Een complete verrassing gisteren in de rechtszaak tegen de Catalaanse ex-minister-president. Al wekenlang vraagt het Spaanse gerecht om Puigdemonts uitlevering, maar sinds gisteren hoeft dat blijkbaar niet meer. Het Spaanse hooggerechtshof heeft het Europees aanhoudingsbevel ingetrokken

Waarom heeft het Spaanse gerecht dat beslist?

Het Spaanse hooggerechtshof laat in een mededeling weten dat het ervan uitgaat dat Puigdemont en zijn vier ex-ministers die in België zijn, na de Catalaanse verkiezingen van 21 december vrijwillig naar Spanje zullen terugkeren. Daarom zou een gedwongen uitlevering – bij nader inzien – overbodig zijn. Bovendien zou het Belgische gerecht tijdens de uitleveringsprocedure uitspraken kunnen doen die de strafzaak in Spanje kunnen ondergraven of storen.

Maar de timing van deze beslissing doet vermoeden dat er nog meer aan de hand is. Ze komt net één dag na de zitting van de Brusselse raadkamer over de uitlevering. Daar hebben de advocaten van Puigdemont en co. bepleit dat de aanklachten in België niet strafbaar zouden zijn. Die “dubbele strafbaarheid” is een voorwaarde voor de uitlevering. Mogelijk ziet het Spaanse gerecht de bui al hangen.

Wat betekent dit?

Er komt in Brussel nog één zitting van de raadkamer, waar zal worden vastgesteld dat de procedure zonder voorwerp is. Vanaf dan hoeft Puigdemont zich niet meer aan de voorwaarden te houden om op een vast adres in ons land te blijven. “Hij kan vrij in de Europese Unie reizen”, zegt zijn advocaat Paul Bekaert. Behalve in Spanje. Daar wordt hij nog steeds vervolgd voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld.

Wat gaat Carles Puigdemont doen?

Deze week is in Catalonië de verkiezingscampagne begonnen. Puigdemont is lijsttrekker van Junts per Catalunya en heeft via een videoboodschap zijn aanhangers in Barcelona al een eerste keer toegesproken. Ook zes van de acht Catalaanse ministers die in een Spaanse gevangenis zaten, zijn na het betalen van een borg vrijgelaten. Ook zij doen mee aan de campagne. Volgens Bekaert is Puigdemont van plan om de verkiezingscampagne verder vanuit ons land te voeren, in Spanje wacht hem toch de gevangenis. Vermoedelijk zal Puigdemont morgen in Brussel ook de duizenden betogers toespreken die voor het Europese Parlement de Catalaanse zaak komen bepleiten.

Volgens de jongste politieke peiling in Catalonië staat de ex-minister-president er goed voor. De drie separatistische partijen samen zouden bijna de absolute meerderheid behalen, en Puigdemont staat op nummer één als populairste politicus.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees