Amper 7 procent Antwerpse straten vernoemd naar vrouw, maar daar komt nu verandering in

Amper 7 procent Antwerpse straten vernoemd naar vrouw, maar daar komt nu verandering in

Foto: red

Antwerpen -

Het aantal straten in Antwerpen dat vernoemd is naar een vrouw, is schaars. Niet eens één straat op tien draagt de naam van een vrouw, en daar wil de stad nu verandering in brengen. Daarom voegde ze nu een hele schare aan vrouwen toe aan de lijst met mogelijke straatnamen, vrouwen die de stad verdienstelijk waren in het verleden of bekende vrouwen met een band met de stad.

Wie de hele lijst doorleest, komt enkele heel bekende vrouwen tegen. Zo werden onder meer actrices Dora van der Groen en Yvonne Verbeeck in de lijst opgenomen, naast dichteres Alice Nahon en zangeressen Yasmine, Ann Christy en Esther Lambrechts ofte La Esterella.

De bekende namen staan tussen enkele vrouwelijke pioniers die misschien geen plaats in het collectief geheugen, maar wel in de (Antwerpse) geschiedenis wisten te veroveren. Zo zien we zoöloge Agatha Gijzen opduiken, zij was eigenhandig verantwoordelijk voor de heropbouw van de Antwerpse Zoo na de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van Planckendael. Ook modeontwerpster Ann Salens, die de weg baande voor de beroemde Antwerpse Zes en verzetsstrijdster Hélène van der Linden vinden we terug in de lijst.

De stad Antwerpen zal nu niet meteen straatnamen gaan veranderen om het genderevenwicht te bewerkstelligen, maar in de toekomst zullen de helft van de nieuwe straatnamen vrouwelijk zijn en de helft mannelijk, zo laat de stad weten.

Bekijk hier de volledige lijst

Agatha Gijzen - Zoölogiste

(Rotterdam, 9 oktober 1904 - Merksem, 9 februari 1995), zoölogische van de Zoo Antwerpen en Planckendael (1947-1974). Haar inzet naar de heropbouw van de Zoo na WOII, de ontwikkeling van Planckendael en het programma en stamboek voor okapi’s waarvoor Antwerpen wereldfaam verwierf.

Alice De Man - Politica

Kalmthout 8 februari 1929 – Schoten 27 juni 2017 - de eerste vrouw in Benelux die het schopte tot voorzitter hof van beroep; Emeritus Eerste Voorzitter Hof van Beroep Antwerpen

Alice Nahon - Schrijfster

(Antwerpen 16 aug 1896- Antwerpen 21 mei 1933): schrijfster Antwerpse dichteres. Volgde opleiding in het Sint-Martinuscollege te Overijse (Vlaams-Brabant). Ze werkte op haar achttiende korte tijd als leerling-verpleegster in het Stuivenberg-ziekenhuis Antwerpen. Vanaf 1927 werkte ze in de stadsbibliotheek van Mechelen. Ze werkte samen met Paul van Ostaijen op de redactie van De Schelde (Vlaams-nationalistisch dagblad).

Ann Christy - Zangeres

Geboren als Christiane Leenaerts (Antwerpen, 22 september 1945 - Meise, 7 augustus 1984), was een Vlaams (kleinkunst)zangeres. Ze werd bekend met nummers als Gelukkig Zijn, De Roos en Dag Vreemde Man.

Ann Salens - Modeontwerpster

Oostende, 12 februari 1940 – Antwerpen, 7 september 1994 was een Belgische modeontwerpster.

Anna Janssens - Onderneemster

(Eerste kwart van de 16de eeuw - parochieregisters maar vanaf 1550) Zij vertegenwoordigt een hele generatie van Antwerpse koopvrouwen (cfr; de opmerkingen van Guicciardini). De Antwerpse onderneemster. Weduwe van brouwer. Exploiteerde een brouwerij, investeerde in gronden, renten beleggen en grondspeculaties. Dochter van Herman Janssens (stalen-boogmaker) en Margriete Melis.

Anna Kernkamp - Schilderes

Antwerpen 1868-1947 Belgisch kunstschilderes – werken in KMSKA en Maagdenhuis

Antoinette Feuerwerker - verzetsstrijder

Antoinette Gluck(Borgerhout, 24 november 1912 – Jerusalem,10 februari 2003) was een juriste en (Franse) verzetsstrijdster in Frankrijk tijdens Wereldoorlog II. Ze wierf de verbindingsagenten aan, verspreide het clandestiene tijdschriften en organiseerde de evacuatie van jongeren die door de nazi’s werden opgejaagd.

Catharina van Hemessen - Schilderes

(Antwerpen, 1527 of 1528 - na 1567) was de vroegste Zuid-Nederlandse renaissanceschilderes van wie gesigneerd werk is? Ze specialiseerde zich in portretschilderen en was lid van het prestigieuze Sint-Lucasgilde. Daar gaf ze ook les. In 1555 komt ze als hofdame voor op de lijst van hoftiteldragers in Brussel en in 1556 werd Maria van Hongarije haar beschermvrouw.

Cecilia Vanderbeek - Kunstenares

Mortsel 1932 – Wilrijk 1999, Barones, schilderes, aquarelliste en tekenares van portretten, landschappen, stillevens en reisindrukken. Men vindt haar werk terug in het AMVC in Antwerpen en in de Prentenkabinetten van Antwerpen, Brussel en Washington.

Corry Lievens - Actrice

Bezielster KJT (nu Het Paleis) pseudoniem voor Isabella Adriaens (Antwerpen 25 jan 1903 - 28 sept 1968). Vlaamse theaterauteur, behaalde in 1927 ‘eerste prijs’ aan de Antwerpse Academie. Bekend als ‘Tante Corry’.

Dora Van der Groen - Actrice

(Antwerpen, 10 maart 1927 – Geel, 8 november 2015) was een Vlaamse actrice. Ze werkte ook als toneelpedagoge en als toneelregisseuse. Ze begon als actrice bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg en speelde later bij de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Vanaf 1978 was ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, tot de afdeling samengevoegd werd met de Studio Herman Teirlinkck. In 2009 benoemd tot Commandeur in de Kroonorde.

Elsa Leysen - Pilote

Eerste vrouwelijke piloot. Vloog op SV4 en heeft veel verbeteringen aangebracht aan dat toestel, leerlinge van de pilotenschool van Jean Stampe.

Esther Lambrechts, “La Esterella” - Zangeres

Geboren als Ester Mathilde Lambrechts (Antwerpen, 7 mei 1919 - aldaar, 11 april 2011), was een Vlaamse zangeres. Ze was vooral bekend van haar klassieker Oh Lieve Vrouwe Toren. La Esterella was de eerste Vlaamse zangeres die internationaal succes boekte.

Fientje Schenkels - Herbergierster/Feministe

Afkomstig uit het Antwerpse Krabbenstraatje. Zij was herbergierster in café “de Star”, waar de Socialistische vrouwen werd opgericht in 1946. Tot aan haar dood was zij voorzitster.

Hélène Marie José van der Linden - Verzetsstrijder

Geboren te Chaville (Fr.) op 17 april 1915 – overleden in Berchem op 23 april 2008. Actieve verzetsstrijdster 1940-1945. Commandant van de bevrijdingsoperatie van de Haven van Antwerpen.

Hilda Craeybeckx - Diplomate

Antwerpen. ambassadrice voor Unicef, drijvende kracht achter de goedkeuring van de conventie voor de rechten van het kind (Ekeren 11 aug 1927 - 6 aug 2013).

Jane Peter - Actrice/Choreografe

Echte naam Joanna Roodthooft, was choreografe en actrice bij het Koninklijk Jeugdtheater in Antwerpen. Ze was medestichtster van het Echt Antwaarps Teater.

Jeanne Brabants - Danseres

(Antwerpen, 25 januari 1920 – aldaar, 2 januari 2014) was een Belgisch danseres, choreografe en pedagoge. Ze ontwierp een 200-tal choreografieën, werkte samen met grote internationale namen en behaalde een groot aantal internationale prijzen. 1961 directrice van Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen (nu Koninklijk Balletschool). 1961 oprichting Ballet van Vlaanderen. 2000 titel barones.

Jeanne Delhez - Filantroop

(Antwerpen 17 dec 1896 - 29 aug 1975) Jeanne zamelde samen met haar hond Nero gelden in ter ondersteuning van de invaliden tijdens WOI. Deze gelden schonk ze aan de vereniging Nationaal Hulp- en Voedselcomiteit ‘Ons Invaliedenhuis’.

Johanna Vergouwen - Schilderes

(of Jeanne Vergouwen) (Antwerpen 1630, - aldaar, 11 maart 1714) was een Brabantse kunstschilderes (barok). (kunsthandelaarster, tapijtontwerpster).

Leen Van Marcke - Schrijfster

Sint-Jans-Molenbeek 1902 – Hoboken 1987 - Leen van Marcke debuteerde als jeugdschrijfster in 1934 met Kabouter Tip-Top en won er prompt de Letterkundige prijs van de Vlaamse Provincies mee. Ze was een van de meest gelauwerde Vlaamse jeugdschrijvers van de jaren vijftig en zestig. Ze schreef een veertigtal jeugdboeken. Haar boeken over het sleutelkind Joke (1955) en de invalide Sonny (De zon breekt door, 1957) kregen een ereplaats in de H.C. Andersenprijs, de grootst mogelijke erkenning in de jeugdliteratuur. Onder het pseudoniem Nele Herman schreef ze tijdens de oorlog zgn. Vlaamse Filmpjes.

Leonie Glass - Filantroop

Warschau 1876 – New York 1961 – zij was de echtgenote van Isidore Tolkowsky (diamanthandelaar in Antwerpen, tevens medestichter in 1893 van de Caisse Israëlite de Secours d’Anvers, later opgegaan in het Centraal Beheer voor Joodse Weldadigheid en Maatschappelijke Dienstverlening, behoorden zij al snel tot de notabelen van de Antwerpse Joodse gemeenschap). Na het overlijden van haar echtgenoot in 1931 emigreerde Leonie naar New York. Na haar overlijden werd zij op het Schoonselhof begraven.

Leonie Osterrieth-Mols - Onderneemster

De familie Osterrieth is één van de vele belangrijke uit Duistland afkomstige handelsfamilies die in de helft van de 19de eeuw naar Antwerpen kwamen. Onder haar impuls werd hun huis in de Antwerpse Meir een trefpunt voor kunstenaars (Gounod, Massenet, Saint-Saëns) gingen hier om met de ontdekkingsreizigers Amundsen en Adrien de Gerlache. Leonie Mols steunde ook de expeditie van deze laatste met de Belgica naar de Zuidpool. Zij bezorgde de kerstpakketten voor de manschappen en werd als meter van de expeditie beschouwd. (9 feb 1843 - 22 dec 1918) Antwerpse mecenas voor kunstenaars en wetenschappers. Steunde de Belgica expeditie.

Lizzie Marsily - Filantroop

Antwerpen 1875 – Antwerpen 1920 – was een Antwerpse bankiersdochter die zowel wat preventoria als sanatoria betreft veel betekend heeft. Zij ijverde voor het welzijn van de tuberculoselijders. Vóór het bestaan van diverse antibiotica was tbc ongeneeslijk. In de bossen van Westmalle, nabij de Trappistenabdij lag het sanatorium in 1913 gesticht op 9ha bos en heide door de ‘NV Sanatorium der Provincie Antwerpen’ met als voorzitter en stichter Albtert Kreglinger, bankier. De 6de mei 1920 greep de officiële opening plaats van 3 ruime paviljoenen en diverse voorzieningen. Juffrouw Lizzy Marsily was toen twee maanden eerder overleden. Zij was de hoofdsecretaresse van de Antwerpse afdeling van de Nationale Bond voor Tuberculosebestrijding geweest. En daarom werd het sanatorium naar haar geheten.

Marguerite Raes - Onderneemster

Eugeen Van Marcke, de pionier van het Scheldetoerisme, was de zoon van een schippersfamilie die met sleepboten op de Schelde voer. Na het overlijden van zijn vader hertrouwde zijn moeder met een aannemer van feesten. Zij woonden in het “Schipperspaleis” aan de Antwerpse Veemarkt. Eugeen Van Marcke huwde met Marguerite Raes waarna zij samen in Oostende een kruidenierszaak openden. In 1922 werd de zaak verkocht waarna de eerste Flandriaboot werd aangekocht, een stoombootje van 45 ton uit 1907. Het schip verzorgde een vrachtdienst voor melk en graan tussen Antwerpen en Doel. Op zon- en feestdagen werden tochtjes naar Lillo en Doel ingericht. Deze hadden zulk een succes dat reeds in 1923 naar een grotere boot werd uitgekeken. Omdat tijdens het weekend mensen vroegen om mee te varen, werden er stoeltjes op het dek gezet. Dit “geïmproviseerd” passagiersvervoer zou zo nog tot omstreeks 1930 blijven bestaan.

Maria Aldernaght - Kunstenares

Maria Aldernaght (1902-1991) was kunstenares. Volgens sommige websites is ze overleden in 1945, volgens andere in 1947. De Vlaamse Kunstcollectie pakt het diplomatischer aan en schrijft “1902-onbekend”. Op de site van de stad Antwerpen en het Schoonselhof staat wel degelijk 1902-1991. Onder andere het MUKHA heeft verschillende schilderijen van haar in het bezit. Na de dood van haar echtgenoot Raymond Naveau in 1932, laten zijn broers Emile en Victor Naveau voor haar een woning oprichten in 1933. De art deco woning met schildersaterlier op de Venneborglaan 62, waar zij het leeuwendeel van haar leven zou doorbrengen, staat vandaag op de lijst van onroerend erfgoed. Conform de typisch Vlaamse oikofobie is Aldernaght voornamelijk bekend in de VS en bestaat er een wikipedia-pagina in het Iers Gaelic, maar niet in het Nederlands. Ook daar is de sterfdatum 1947 terug te vinden.

Maria Baers - Politica

Maria Gabriella Baers (Antwerpen, 20 september 1883 - Brussel, 30 december 1959) was een Belgische sociaal werkster, senatrice en de stichtster van de Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV). Zij was één van de grote figuren van het christelijke feminisme tijdens het interbellum. (begraven op Fredegandus)

Maria van Sina - Politica

Antwerpen, 14 februari 1893 - Leuven, 22 april 1977) was een Belgisch politica voor de CVP, Tijdens de Tweede Wereldoorlog verleende ze diensten aan het Verzet.

Marie Paule Van Ussel - Politica

Eerste vrouwelijke voorzitster van de provincieraad (1977); (Mechelen 1 nov 1919 - Antwerpen 28 jan 1995). Doctor in de letteren en wijsbegeerte.

Martha Dewachter - Actrice

Antwerpen, 29 september 1919 – Beveren, maart 2016 was een Vlaams actrice. Ze speelde zowel voor toneel als voor film en tv.

Martine Franck - Fotografe

Belgisch fotografe (Antwerpen 2 apr 1938 - Parijs 15 aug 2012). Studeerde kunstgeschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid en aan de Ecole du Louvre te Parijs. 1972 richtte ze samen met 8 fotografen het Franse persagentschap Viva op. Ze fotografeerde onder andere voor het tijdschrift Vogue en voor het Ministerie van de Rechten der Vrouw.

Mary Prijot - Kunstenares

Duddeston 1917 – Antwerpen 1998 - Zij richtte in 1963 de afdeling mode op in de academie. Om gezondheidsreden diende zij een loopbaan als pianiste op te geven

May Neama - Kunstenares

(Wenen 1917 – Antwerpen 2007) : Van 1932 tot 1939 opleiding aan de Vakschool voor Kunstambachten te Antwerpen (Joris Minne, Roger Avermaete), waar ze in 1954 lerares wordt. Prijs Deauville (1961), Tweejaarlijkse prijs provincie Antwerpen (1965). Creëert meer dan 80 scenografieën voor de KVO Antwerpen, het Théâtre National, de KNS Gent en Antwerpen, het Ballet van de 20ste Eeuw en het Ballet de Wallonie. Illustratrice van bibliofiele uitgaven. Werk in de Opera en het Musée des Arts Décoratifs in Parijs, in de Prentenkabinetten te Antwerpen en te Brussel.

Mia Van Cauwelaert - Politica

Antwerpse schepen van Aanplanting, zij lag aan de wieg van de Rubensmarkt, de Groothandelsmarkt en het Sint-Annabos

Mimi Peetermans - Presentatrice

Vlaams presentactrice ( 30 apr 1929 - Antwerpen 21 jan 2014). Gaf als docente kostuumgeschiedenis les aan de Studio Herman Teirlinck. Ontwierp decors en kostuums voor talloze theater- en dansproducties. Bekend als tante Ria uit het kinderprogramma Nonkel Bob (jaren 50-60).

Nini De Boël - Actrice/Zangeres

“De Antwerpse Nachtegaal”, vedette van de Hyppodroomschouwburg. (Brussel 15 apr 1898 - Antwerpen 28 aug 1982). Vlaamse actrice, sopraan, revue- en operettezangeres. Geboren als Leonie Van Nuland - nam als artiestennaam de achternaam van haar moeder.

Nini Schepers - Oorlogsslachtoffer

1920 - 1944. Was één van de 561 slachtoffers van een V-2 aanslag op de Antwerpse Cinema Rex op de Keyserlei. Begraafplaats Schoonselhof.

Octavie Belloy - Zangeres

(Borgerhout 12 maart 1894 - Gent 13 mei 1965) zangeres bij de KVO, kende succes in Canada en de VS. Heeft een gedenkplaat in de foyer van de opera. Ook bekend als Tavie Belge. Debuteerde als sopraan bij de Koninklijke Vlaamse opera in 1911.

Olga Lefeber - Politica

Lillo, 7 februari 1929 - 15 maart 2010 Lefeber werd secretaris van de Socialistische Vooruitziende Vrouwenafdeling van het arrondissement Antwerpen. Ze was ook gemeenteraadslid, schepen en districtsraads-voorzitster te Berchem en gemeenteraadslid te Antwerpen.

Paule Pia - Fotografe

Antwerpen 1920 – 2011 was kunstfotografe. In de jaren 60 maakte Pia naam als portretfotografe. Ze werd bovendien een bekende figuur als één van de eerste vrouwelijke modefotografen in Vlaanderen. Ze fotografeerde beroemde beeldende kunstenaars, auteurs, musici en interpreteerde hun portretten op eigenzinnige en mysterieuze wijze. Begin jaren 70 opende ze een eigen galerie, Galerie Pia, in de Antwerpse Kammenstraat. Als pionier liet ze zo het publiek tal van fotografen met internationale uitstraling ontdekken en zette ze de toon voor een mentaliteitswijziging. Paule Pia was een monument in de geschiedenis van de Belgische fotografie. Pia ontwikkelde een nieuwe, eigen stijl waarbij ze haar zwart-witfoto’s overschilderde. Compromisloos bewandelde ze bewust de grens tussen fotografie en de figuratieve kunst. Haar painted images getuigen van een ongekende frisheid en zijn tijdloos. Pia kan dan ook rekenen op internationale erkenning.

Rika De Backer-Van Ocken - Politica

Antwerpen 1 feb 1923 - Weert 5 mei 2002. Belgische minister (1974-1980) Ze richtte zich voornamelijk op vrouwenaangelegenheden en cultuur.

Yasmine - Zangeres

Artiestennaam van Hilde Ludo Frieda Rens (Antwerpen 3 mrt 1972 - Kontich 25 jun 2009) Vlaamse zangeres, televisieomroepster en -presentatrice. Debuut als zangeres 1990.

Yvonne Verbeeck - Actrice

Yvonne Verbeeck (Rumst, 1913 – Antwerpen, 2012) was een Vlaamse actrice, comédienne en zangeres. Ze was als actrice zowel in het theater als op televisie te zien.

Denise Tolkowsky - Muzikante

Brighton 1918 – Antwerpen 1991 – componiste en pianiste, was de dochter van diamantair Samuel Tolkowsky en Anna Kennes, operazangeres en actrice. Zij concerteerde samen met haar echtgenoot Alex De Vries, na diens overlijden stichtte ze het Alfons De Vriesfonds voor jonge muzikanten.

Françoise Mallet-Joris - Schrijfster

Geboren als Françoise Lilar (Antwerpen, 6 juli 1930 – Bry-sur-Marne, 13 augustus 2016) was een Belgisch-Frans (roman)schrijfster. lid van de Belgische Académie Royale de Langue et de littérature Françaises.

Irma Dua - Kunstenares

1914-1979. Beeldhouwster en de vriendin van choreografe Lia Belmont. Als vrouw had Irma Dua het moeilijk om aanvaard te worden in een typisch mannelijke branche als het steenkappen. Begraafplaats op Schoonselhof.

Ivonne Lex - Actrice

Voormalig directrice van de KNS Antwerpen (1986). Geboren als Yvonne Douliez (Deurne 24 dec 1927 - Brasschaat 19 jan 1996). Vlaams film- en toneelactrice en regisseuse. 18 jaar lang als docente verbonden studio Herman Teirlinck. In 1958 startte ze haar carrière als dramaturg aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel. 1969 richtte ze haar eigen theatergezelschap op ‘Theatergezelschap Ivonne Lex ‘ kortweg TIL.

Lea Daan - Danseres

Belgische danseres, choreografe en pedagoge (Antwerpen 27 okt 1906 - Antwerpen 14 mei 1995). Pionier van de Vlaamse moderne dans. Was docente bewegingsleer aan de Studio Herman Teirlinck. Volgde lessen piano en zangkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Studeerde architectuur en plastische kunsten. In 1926 volgde ze kunstdans bij ‘Vrije Akademie’ en vervolgens te Brussel ballet. In 1928 ballet, expressiedans en toneel in Duitsland. 1931 diploma danspedagogie.

Lia Belmont - Choreografe

’s Gravenhage 1922 – Wilrijk 2001, pseudoniem van Mary Schooneman, was choreografe en werd in de school van Lea Daan gevormd. Vanaf 1945 was zij vooral actief in het Antwerpse Jeugdtheater. In 1978 trok zij zich terug. Lia Belmont werd begraven op het Schoonselhof en deelt het graf met haar vriendin, beeldhouwster Irma Dua.

Louise Laridon - Schilderes

Luik 1868 – Antwerpen 1943 – was schilderes, aquarelliste en pastelliste van figuren, landschappen en bloemenstillevens. Zij genoot onder meer een opleiding aan de Academie in Antwerpen bij P. Van Havermaet en aan de Académie Julian in Parijs. Louise Laridon was de echtgenote van kunstschilder Emile Vloors. Begraafplaats Schoonselhof.

Maria Rosseels - Schrijfster

1984 staatsprijswinnares proza (Oeuvreprijs van de Vlaamse Gemeenschap) (borgerhout 23 okt 1916 - borgerhout 25 mrt 2005), Vlaamse schrijfster en journaliste. 1947 eerste boek ‘Sterren in de poolnacht’ (jeugdboek). 1961 bekendste boek ‘De dood van een non’, wat in 1975 verfilmd werd. In 1989 kreeg ze de persoonlijke titel barones. Ze pleitte voor de emancipatie van de vrouw in het conservatieve Vlaanderen van de jaren 50 en 60.

Maria Segers - Schilderes

Antwerpen 3 feb 1922 - Antwerpen 30 sept 1979 schilderes. 1940 Schilderklas Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (lesgevers Robert Van Couwenbergh, Baron Isidoor Opsomer, advies van oom Tony van Os). 1945-1956 grafische klas van het Koninklijk Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen (lesgever Taf Wallet en Jos Hendrickx). 1950 ‘C. Jussiantprijs’ voor de discipline graveerkunst.1951 deelname groepstentoonstelling kunstkring ‘De Gravure’ (gezelschap bekende grafische kunstenaars). ‘Zij tracht in het portret de psychologische spanning van de mens weer te geven. In de soberheid van de gevoelige schrifturen van haar gravures, ligt de oprechte gevoelswereld van Maria Segers weerspiegeld’ (Remi de Cnodder). In 1968 wordt ze bekroond met de Nationale Prijs voor Tekenkunst.

Marthe Donas - Schilderes

Ook Tour Donas of Tour d’Onasky genoemd (Antwerpen, 26 oktober 1885 – Audregnies, 31 januari 1967), was een Belgische kunstschilderes. Volgde in Dublin een opleiding tot glazenierster. In 1916 kwam ze in contact met het kubisme (atelier van André Lhote). Vestigde zich in Parijs als schilderes en werd lid van de kunstenaarsgroep ‘Section d’Or).

Mina Dillis - Actrice

Dochter van Maria Catharina Beersmans en eveneens actrice, ligt samen met haar moeder en vader begraven op het Schoonselhof.

Pip Wouters - Kunstenares

1905-1995, Pseudoniem voor Clemence Helsen. Kunstenares. Zij was mecenas van verschillende Deurnese kunstenaars (Jan Vaerten, Toon Haenen, Jan Prinsen, e.a.) en bezielster van de galerie “Het Atelier” in de Van Hersbekelei, Deurne-Zuid in de jaren 60-70. Begraafplaats Schoonselhof.

Reneé Suerinckx - Demarbaix - Politica

Laatste burgemeester van Berchem, overleden in 2017

Yvonne Colinet - Actrice

Antwerpen 1919 – Antwerpen 1997. Begraven op Schoonselhof

Corrigeer

NIEUWS