Nu ook officieel: het is bijzonder goed wonen in Kalmthout

Nu ook officieel: het is bijzonder goed wonen in Kalmthout

Foto: Lieven Van Assche

Kalmthout - Kalmthout is de op één na beste gemeente in de provincie Antwerpen om te wonen. Dat blijkt uit het grootste regioproject ooit van de redactie van Het Nieuwsblad. In de Gemeentetest moet Kalmthout alleen het West-Vlaamse Oostkamp en Bornem laten voorgaan.

LEES OOK: Kalmthout kroont zich tot Koning van de Kempen: “Dit is de verdienste van iedereen, het werk van heel wat handen”

Twee jaar lang nam Het Nieuwsblad alle Vlaamse gemeenten onder de loep. Iedere gemeente werd gequoteerd op twintig heel uiteenlopende onderwerpen, enerzijds rond leefbaarheid en anderzijds rond dienstverlening. Precies voor dat laatste is het gemeentebestuur rechtstreeks verantwoordelijk. De resultaten geven ons een globaal beeld van hoe de Vlaamse gemeenten het doen op minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Na twintig testen mag het West-Vlaamse Oostkamp zich de beste gemeente van Vlaanderen noemen. Bornem legt beslag op de tweede plek, voor Kalmthout.  

Professioneler

“Dienstverlening is iets waar grotere steden en gemeenten traditioneel goed op scoren”, zegt Mattijs Ooms, als adjunct-chef regio van Het Nieuwsblad verantwoordelijk voor de coördinatie van de Gemeentetest. “Dat was heel duidelijk na de eerste tien testen rond de dienstverlening waarvoor het gemeentebestuur rechtstreeks verantwoordelijk is. Hoe groter de gemeente, hoe meer financiële middelen en hoe professioneler de gemeente gerund kan worden.”

“Die grote gemeenten boeten omwille van hun omvang wel in als het aankomt op leefbaarheid. De Vlaming is op zoek naar een rustige, groene omgeving met veel sociaal contact waar hij zich veilig kan voelen, en daar scoren de meer landelijke gemeenten dan weer beter.” 
De uiteindelijke top drie bestaat uit gemeenten tussen de 20.000 en 25.000 inwoners. “Dat blijkt ideaal te zijn. De gemeente is groot genoeg om een degelijke bestuursorganisatie neer te zetten, en klein genoeg voor voldoende persoonlijk contact.”

Meer over de Gemeentetest van Het Nieuwsblad lees je hier

De scores van alle Vlaamse gemeenten vind je hier

DE TOP-10 van de Gemeentetest

  • Oostkamp 7,65
  • Bornem 7,64
  • Kalmthout 7,55
  • Lommel 7,54
  • Herentals 7,52
  • Waregem 7,52
  • Schilde 7,51
  • Vorselaar 7,49
  • Zonhoven 7,48
  • Koksijde 7,43
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio