NBA-sensatie Giannis Antetokounmpo is jarig… maar hoe spreek je de naam van de ‘Greek Freak’ eigenlijk uit?

Gelukkige verjaardag Giannis Antetokounmpo! De Griekse ‘small forward’ van de Milwaukee Bucks mocht woensdag 23 kaarsjes uitblazen op zijn verjaardagstaart… maar we hopen toch dat hij bij de bakker geen gepersonaliseerde taart ging halen. An-te-to-koun-mpo, mening commentator in de NBA heeft het moeilijk met de stevige tongue twister. De meesten houden het dan ook op “Giannis” (uitgesproken: jannis) of zijn heerlijke bijnaam: The Greek Freak. Maar hoe spreek je de naam eigenlijk echt uit?

LEES OOK (N+): Vijf jaar geleden nog een statenloze verschoppeling, nu de nieuwste superster in de NBA: The Greek Freak

In het filmpje hierboven ziet u hoe zelfs doorwinterd NBA-commentator Bruce Drennan het moeilijk heeft met de uitspraak van de Griekse naam. Zijn collega’s houden het dan ook liever op “Giannis” tijdens een wedstrijd van Milwaukee. Antetokounmpo maakt nochtans steeds meer naam… maar over die naam blijven de basketbalspelers en -fans vallen.

Nochtans is het allemaal niet zo moeilijk als het lijkt… als je Antetokoumpo zelf mag geloven. Voor de Amerikaanse sportzender ESPN blikte hij een videootje in om zijn fans op weg te helpen. Da’s gemakkelijk… maar Antetokoumpo geeft zelf twee verschillende uitspraken. In het Engels… of in het Grieks. Aan u om te beslissen wat er eenvoudiger bekt.

Giannis Antetokounmpo in cijfers:

2m12

Toen hij op zijn 18de in de NBA belandde, was hij 2m08 groot. Sindsdien kwamen daar nog vier centimeter bij, zonder in te boeten aan wendbaarheid en explosiviteit.

2m22 spanwijdte

Zijn uitgestrekte armen reiken 2m22 breed – tien centimeter meer dan zijn lichaamslengte. Hierdoor kan hij beter man to man verdedigen en meer rebounds plukken.

30 cm hand

De lengte van een gemiddelde mannenhand bedraagt 18,5 centimeter. Antetokounmpo pakt uit met 30 centimeter, waardoor hij de bal makkelijker kan controleren. Ter vergelijking: LeBron James’ hand is ‘maar’ 23 centimeter groot.

110 kg

De voorbije twee jaar won hij meer dan 20 kilogram aan spieren, zodat hij niet meer zo snel opzij moet in de fysieke duels.

35 cm achillespees

De achillespees van de Griek is 35 centimeter lang, bijna het dubbele van het gemiddelde. Hierdoor kan hij beter accelereren, hoger springen en sneller opveren.

4,5m paslengte

Als hij de bal verovert aan middenlijn, volstaat één dribbel om te dunken. Per looppas overschrijdt hij iets meer dan 4,5 meter, terwijl de gemiddelde speler ‘maar’ 3,2 meter haalt.

Corrigeer