Binnenkort Assyrisch-orthodoxe of Afrikaanse gemeenschap in deze kerk?

Binnenkort Assyrisch-orthodoxe of Afrikaanse gemeenschap in deze kerk?

Bij de Heilig Hartkerk wordt gedacht in de richting van herbestemming voor andere geloofsgemeenschappen, waaronder de Assyrisch-orthodoxe en de Afrikaanse gemeenschap. Foto: lds

Aalst -

De Heilig Hart-, de Sint-Evangelist- en de Begijnhofkerk in Aalst en de kerk van Edixvelde in Nieuwerkerken staan op de shortlist om binnen de vijf jaar een nieuwe bestemming te krijgen. Bij de Sint-Jozefkerken in Aalst en Terjoden zal het nog sneller gaan.

De kogel is letterlijk door de kerk voor het eerste godshuis in Aalst dat een nieuwe bestemming krijgt. De Sint-Jozefskerk in Erembodegem-Terjoden zal als eerste een niet-godsdienstige functie hebben als eventcenter. Edwin Goubert en vijf andere ondernemers hebben 200.000 euro veil om het gebouw tussen februari en juni 2018 te renoveren. Er zijn wel nog vragen omtrent het tekort aan parkeergelegenheid en de eventuele aanleg van een buurtparking, waarover gesprekken lopen met de stad. “We zijn alleszins ook in onderhandeling met NMBS en enkele bedrijven op het industrieterrein in Erembodegem om daar parkeerplaatsen te huren en een shuttlebus naar het eventcenter in te leggen”, zegt Goubert.

Ook de Sint-Jozefskerk in Aalst wordt herbestemd: of dit best een repetitieruimte voor een culturele vereniging, een vergadergebouw, een marktplaats, exporuimte of hotel wordt, wordt onderzocht.

In haar kerkenbeleidsplan legt de stad bloot welke vier andere kerken op haar grondgebied binnen de vijf jaar een nieuwe bestemming krijgen. Ten eerste is er de kerk Sint-Catharina Aalst, beter gekend als de Begijnhofkerk. “Die wordt door de kerkfabriek Sint-Martinus voor dertig jaar in erfpacht gegeven aan de Roemeens-Orthodoxe gemeenschap”, zegt schepen van Kerkfabrieken, Iwein De Koninck (CD&V).

Bij de Heilig Hartkerk wordt gedacht in de richting van herbestemming voor andere geloofsgemeenschappen, waaronder de Assyrisch-orthodoxe en de Afrikaanse gemeenschap. “Het dekenaat en de kerkfabriek onderzoeken dit met begeleiding van de stad”, zegt De Koninck.

Over de kerk Sint-Jan Evangelist aan de Immerzeeldreef beslist de plaatselijke vzw over het toekomstig gebruik. De stad hoopt evenwel dat er een functie komt die ten dienste kan staan aan de vele nieuwe gezinnen van het grote woonontwikkelingsproject in de straat.

Brouwerij of schrijnwerkerij

In de Sint-Jozefkerk in Nieuwerkerken, Edixvelde, zijn er geen erediensten meer. “Er lopen besprekingen met de vzw Parochiale Werken over wat er moet komen”, zegt nog De Koninck. “Er worden alvast ideeën geponeerd voor een brouwerij of schrijnwerkerij. Een herbestemming kan daar snel gaan.”

Sinds de herstructurering binnen het bisdom Gent heeft Aalst nog drie officiële parochies: Linkeroever, Rechteroever en Hopparochies. De hoofdkerken daarin zouden de Sint-Martinuskerk, de kerk O.L.V. van Bijstand aan de wijk Mijlbeek, en de kerken van Erembodegem en Moorsel worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio