Doventolk maakt er zootje van tijdens persconferentie over seriemoordenaar: “Alsof ze een kerstliedje zong”

Doventolk maakt er zootje van tijdens persconferentie over seriemoordenaar: “Alsof ze een kerstliedje zong” Video: Facebook

Een Amerikaanse doventolk kreeg afgelopen week heel wat kritiek nadat ze tijdens een ernstige persconferentie enkel “onzin” vertelde. Een universitaire lesgever in Amerikaanse gebarentaal ontdekte dat de doventolk niet erg bedreven was in haar vak toen ze de beelden bekeek. “Ik was teleurgesteld, verward en kwaad”, aldus de vrouw die zelf doof is. “Ze zwaaide met haar armen alsof ze Jingle Bells zong.”

Eind november gaf de politie van Tampa, een stad in de Amerikaanse staat Florida, een persconferentie omdat ze eindelijk een man had opgepakt die ervan werd verdacht al minstens vier mensen te hebben vermoord in dezelfde wijk. Een ernstige persconferentie dus, die ter plekke werd vertaald door een doventolk. Alleen hadden mensen met een auditieve beperking weinig aan wat de vrouw in kwestie allemaal uitkraamde. “Ze stond daar gewoon wat met haar armen te zwaaien”, aldus Rachelle Settambrino, die zelf doof is en les geeft in gebarentaal.

Settambrino was naar eigen zeggen enorm teleurgesteld en verward, maar ze wilde eigenlijk weten wat de politiecommissaris bezielde om een doventolk aan te nemen zonder haar vaardigheden eerst te controleren. “En dan te bedenken dat die man verantwoordelijk is voor mijn veiligheid.” En ze is niet de enige die wat uitleg wilde over het voorval.

Een woordvoerder van de politie beloofde dat de zaak wordt onderzocht, maar verklaarde dat ze helemaal geen doventolk hadden aangevraagd voor die bewuste persconferentie. De doventolk, een Amerikaanse vrouw die werd geïdentificeerd als Derlyn Roberts was niet beschikbaar toen de lokale krant Tampa Bay Times haar opbelde zodat ze zich kon verdedigen.

“Arrest moord struik”

Het is niet de eerste keer dat een doventolk in de problemen komt door nonsens uit te kramen. Toen de Zuid-Afrikaanse leider en vrijheidsstrijder Nelson Mandela stierf in 2013, werd zijn herdenkingsdienst ook bijgewoond door een doventolk, die “zijn eigen gebaren ter plekke verzon”. De mensen met een auditieve beperking die de persconferentie van de seriemoordenaar in Tampa volgden, kregen ook andere informatie dan een samenhangend relaas van de feiten.

Volgens Rachelle Settambrino zei de vrouw onder andere: “51 uur geleden, nul, twaalf, 22, moord, drie minuten in de veertiende week geleden,moord, vier vijf, 55.000, smeekbede, arrest moord struik drie 24-jarige leeftijd.” Iets helemaal anders dus dan een beschrijving van de vier mensen die stierven toen de seriemoordenaar toesloeg.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees