Dit is de beste gemeente van Vlaanderen om in te wonen

Oostkamp -

Het West-Vlaamse Oostkamp is de beste gemeente om in te wonen in Vlaanderen. Dat is de conclusie van het grootste regioproject ooit van de redactie van Het Nieuwsblad. De officiële oorkonde werd woensdagavond overhandigd aan een trotse burgemeester Jan de Keyser (CD&V) tijdens een grote slotshow in de Zuiderkroon in Antwerpen.

Twee jaar lang nam Het Nieuwsblad alle Vlaamse gemeenten onder de loep. Iedere gemeente werd gequoteerd op twintig heel uiteenlopende onderwerpen, enerzijds rond leefbaarheid en anderzijds rond dienstverlening. Precies voor dat laatste is het gemeentebestuur rechtstreeks verantwoordelijk. De resultaten geven ons een globaal beeld van hoe de Vlaamse gemeenten het doen op minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Na twintig testen mag het West-Vlaamse Oostkamp zich dus de beste gemeente van Vlaanderen noemen. De gemeente komt als beste allrounder uit de Gemeentetest en scoort zowel hoog op dienstverlening als op leefbaarheid. De West-Vlamingen haalden het nipt voor Bornem en Kalmthout, allebei uit de provincie Antwerpen.

Dit is de beste gemeente van Vlaanderen om in te wonen

Burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp was woensdagavond in de Zuiderkroon dan ook een bijzonder tevreden man: “Ik ben er zelfs wat emotioneel van geworden", zei hij toen hij uit handen van hoofdredacteur Liesbeth Van Impe en chef Regio Jan Feys de hoofdprijs overhandigd kreeg. "Ik wil deze prijs opdragen aan onze drie 'sterren'. De 23.000 inwoners van Oostkamp, die ook mij als inwijkeling hebben welkom geheten. Oostkamp is echt een gemeente die kansen geeft aan mensen. Daarnaast wil ik ons fantastisch personeelskorps en mijn voorgangers als burgemeester hartelijk bedanken." 

LEES OOK: “Als inwijkeling voelde ik mij hier meteen thuis”

Professioneler

“Dienstverlening is iets waar grotere steden en gemeenten traditioneel goed op scoren”, zegt Mattijs Ooms, als adjunct-chef regio van Het Nieuwsblad verantwoordelijk voor de coördinatie van de Gemeentetest. “Dat was heel duidelijk na de eerste tien testen rond de dienstverlening waarvoor het gemeentebestuur rechtstreeks verantwoordelijk is. Hoe groter de gemeente, hoe meer financiële middelen en hoe professioneler de gemeente gerund kan worden.”

“Die grote gemeenten boeten omwille van hun omvang wel in als het aankomt op leefbaarheid. De Vlaming is op zoek naar een rustige, groene omgeving met veel sociaal contact waar hij zich veilig kan voelen, en daar scoren de meer landelijke gemeenten dan weer beter.”

De uiteindelijke top drie bestaat uit gemeenten tussen de 20.000 en 25.000 inwoners. “Dat blijkt ideaal te zijn. De gemeente is groot genoeg om een degelijke bestuursorganisatie neer te zetten, en klein genoeg voor voldoende persoonlijk contact.”

Alle resultaten van de Vlaamse gemeenten lees je hier

DE TOP-10 van de Gemeentetest

  • Oostkamp 7,65
  • Bornem 7,64
  • Kalmthout 7,55
  • Lommel 7,54
  • Herentals 7,52
  • Waregem 7,52
  • Schilde 7,51
  • Vorselaar 7,49
  • Zonhoven 7,48
  • Koksijde 7,43

 

Corrigeer