Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

Video: Kaltura

Ondanks kritiek in de moslimwereld heeft de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem erkend als Israëlische hoofdstad. “Dit is een oorlogsverklaring”, klinkt het onder meer.

De president gelooft dat de erkenning van Jeruzalem het vredesproces zal bevorderen. ‘Het is tijd om Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël. Die beslissing is in het belang van de VS en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.’

‘De erkenning is niets meer en niets minder dan de realiteit erkennen’, zei Trump. ‘Het is de juiste beslissing.’

Tweestatenoplossing

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël
Foto: AFP

De Amerikaanse president, die van een jarenlange status quo sprak, benadrukte dat zijn aankondiging het begin is van een nieuwe aanpak van het Palestijns-Israëlische conflict. De erkenning als hoofdstad uitstellen heeft volgens de president niets bijgedragen in het vredesproces. De stad moet wel een heilige plaats blijven voor de drie grote religies. Voor de heilige plaatsen pleit hij voor een status quo. Zijn beslissing doet niets af aan het Amerikaanse engagement voor een duurzame vrede in de regio, zei Trump.

De VS steunt wel de door velen gekoesterde tweestatenoplossing als Israël en de Palestijnen dat goedkeuren. En zal mee blijven zoeken naar een vredesakkoord dat voor beide partijen aanvaard is.

LEES OOK: Geeft Trump finale doodsteek aan vredesproces in Midden-Oosten? Dit moet u weten over de huidige situatie

Ambassade

Trump kondigde ook aan dat Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. Die verhuizing wordt voorlopig met zes maanden uitgesteld. In 1995 keurde het Amerikaanse Congres een wet goed die bepaalt dat de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem moet worden verhuisd. Sindsdien heeft elke president de hete aardappel voor zich uitgeschoven. Mogelijk kan de verhuizing nog jaren duren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomt de ‘historische beslissing’ van Donald Trump, die hem helpt om de Israëlische claim op Oost-Jeruzalem te bestendigen.

(lees verder onder de video)

Video: YouTube

“Kippenvelmoment”

“Toen ik de woorden hoorde, was dat toch wel een kippenvelmoment.” Dat zei Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, in De Afspraak op Canvas over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

“Israël is de enige staat die niet zelf mocht bepalen waar zijn hoofdstad is. Nu wel. En dat doet toch wel iets”, verklaarde Freilich. “Ik hoop dat het een shock kan zijn en dat de gesprekken, die al vele jaren niets opleveren, een impuls krijgen.”

Voor Freilich hoeft de Amerikaanse erkenning geen invloed hebben op de gesprekken over een tweestatenoplossing. “Waar de Palestijnse hoofdstad moet komen, speelt niet mee. Brussel is ook hoofdstad van Vlaanderen en België.”

(lees verder onder de foto)

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël
Michael Freilich. Foto: Jimmy Kets

Palestijns diplomaat Hassan Al Balawi heeft het dan weer over een “regelrechte oorlogsverklaring”.

“Door Trump zijn de VS geen neutrale bemiddelaar meer. Met zijn speech trekt hij Amerika terug uit het vredesproces, want aan Palestijnse kant is geen vertrouwen meer in hem”, zegt hij. Bovendien kiezen de Verenigde Staten volgens hem definitief de kant van Tel Aviv en legitimeren ze de “Israëlische bezetter”. “Dit is een oorlogsverklaring”, zei Al Balawi in Terzake. “Trump moedigt hiermee geweld aan”.

“Wij hopen dat de hele wereld zich hier tegen verzet, en onze hoop ligt vooral bij de VN en de Europese Unie. Als die een tweestatenoplossing genegen zijn, moeten ze de Palestijnse staat erkennen”, besluit Al Balawi.

Bezorgd

Maar heel wat wereldleiders hebben al hun grote bezorgdheid en hun ongenoegen uitgedrukt. Paus Franciscus roept op om de ‘status quo van Jeruzalem te respecteren’ en wijst erop dat dialoog enkel mogelijk is, wanneer ‘de rechten van alle volkeren in de regio worden erkend’.

Ook de Europese Unie reageert woensdagavond “zeer verontrust” op de speech. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest de gevolgen ervan voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.

“Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost. Via onderhandelingen moet een weg gevonden worden naar een oplossing voor de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten”, aldus Mogherini.

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël
Emmanuel Macron. Foto: AFP

De hoge vertegenwoordiger van het EU-buitenlandbeleid benadrukt dat de unie en haar lidstaten de internationale consensus over Jeruzalem zullen blijven respecteren, “ook over de locatie van hun diplomatieke vertegenwoordiging”, tot de finale status van Jeruzalem is uitgeklaard. En ze verzekert dat de EU blijft gaan voor een tweestatenoplossing.

De Franse president Emmanuel Macron noemde de beslissing van Trump eerder al “betreurenswaardig” en riep op “ten allen prijze geweld te vermijden”. Belgisch premier Charles Michel reageerde nog niet. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte dat binnen de internationale gemeenschap “veel bitterheid” heerst over de beslissing van Trump.

“Schending internationaal recht"

De VN lieten bij monde van secretaris-generaal Antonio Guterres gelden dat het statuut van Jeruzalem enkel via onderhandelingen vast te stellen is en dat er “geen plan B” is voor een tweestatenoplossing.

Jordanië sprak van een “schending” van het internationaal recht. Turkije sloot zich daarbij aan en noemde bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de beslissing van Trump “onverantwoord”. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zei te vrezen voor instabiliteit.

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees