Geen nieuw dorpsplein want verenigingen vergeten voorstel in te sturen

Geen nieuw dorpsplein want verenigingen vergeten voorstel in te sturen

Raadslid Marc Deprez wil het kerkhof van Keiem ontruimen en er parking en een dorpsplein van maken. Foto: krv

Diksmuide / Keiem -

Het verhoopte dorpsplein van Keiem komt er niet. De vernieuwing van de Keiemdorpsstraat was nochtans het uitgelezen moment om het oude kerkhof te ontruimen en er een pleintje te creëren, maar het verslag met daarin enkele voorstellen raakte nooit tot in het stadhuis in Diksmuide.

Het stadsbestuur stelde eind vorig jaar de plannen van de nieuwe Keiemdorpsstraat voor aan de vertegenwoordigers van het plaatselijke verenigingsleven. “Toen is daar het voorstel gelanceerd om het kerkhof te ontruimen en alle graven over te brengen op kosten van de stad naar de begraafplaats aan de Streuvelstraat”, vertelt raadslid Marc Deprez (Idee 2006).

“Deze Keiemse begraafplaats is sinds 1976 in gebruik. Het kerkhof telt zo'n tweehonderd graven. Veel van die grafzerken zijn vuil, verwaarloosd en niet meer onderhouden. In vele gevallen is de concessie zelfs verlopen. De ontruiming van het kerkhof zou gebeuren in overleg met de familie waar dat mogelijk is.”

“Tijdens deze vergadering met het stadsbestuur was iedereen het eens”, gaat Deprez verder. “Het kerkhof moest plaats maken voor een dorpsplein. Keiem heeft geen dorpsplein en zo'n open ruimte pal in het centrum zou het dorpsleven stimuleren. De vrijgekomen ruimte zou plaats bieden aan een groenstrook met zitbanken en parkeerplaatsen.”

De redenering is dat de heraanleg van de Keiemdorpsstraat het ideale moment is om dit dorpsplein aan te leggen. “Vrachtwagens rijden toch op en af met aarde, buizen, kabels en plaveien. Het gaat om een dossier uit 2005 en ondertussen is de heraanleg van de straat al gestart, maar van de ontruiming van het kerkhof horen we niets meer. De stad moest hier al lang mee gestart zijn. Dit is voor Keiem een gemiste kans, maar uitstel is geen afstel. We maken er een punt van tijdens de komende verkiezingscampagne”, zegt Deprez.

“Zeer gevoelig”

“Het is correct dat vanuit het verenigingsleven van Keiem het voorstel is gelanceerd om het kerkhof te ontruimen en er een dorpsplein van te maken”, reageert schepen van Mobiliteit Kurt Vanlerberghe (SP.A). “De afspraak was dat er van deze voorstellen een verslag gemaakt zou worden en dat dit document in het schepencollege besproken zou worden. Een dergelijk idee ligt zeer gevoelig en kan enkel gerealiseerd worden als alle politieke fracties achter dit project staan. Na een jaar is dit verslag nog altijd niet in het stadhuis toegekomen zodat er ook geen bespreking heeft plaatsgevonden. Zodoende zijn de wegenwerken in Keiem gestart, maar wordt er geen dorpsplein aangelegd.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees