Te steile en gladde fietsbrug eindelijk vervangen door nieuw, vlakker exemplaar

Arbeiders legden gisternamiddag de laatste hand aan de nieuwe brug. Foto: gvh

Sint-Niklaas / Stekene -

Fietsers kunnen vanaf vandaag weer vlot én veilig over de Stekense Vaart tussen Sinaai en Stekene. De te steile brug werd gisterenmorgen verwijderd en daarna vervangen door een nieuwe, stalen brug met een veel lagere hellingsgraad.

De fietsbrug moest begin dit jaar het paradepaardje worden van de nieuwe en gescheiden fietsverbinding tussen Sinaai en Stekene. Maar de fraai ogende brug bleek zo steil dat alleen goed geoefende fietsers de hindernis konden nemen. Anderen moesten noodgedwongen afstappen. Dat was misschien maar goed ook want bij nat weer lag de houten brug er ook nog eens glad bij.

Die ellende behoort vanaf vandaag tot het verleden want er is een nieuwe brug geïnstalleerd, net voor de donkerste wintermaanden. “Het is een hele opluchting dat de brug er eindelijk is”, zegt de Sint-Niklase schepen van Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA). “Het verwijderen van de houten brug woensdagochtend was een spectaculaire klus. In de namiddag werd meteen al de nieuw brug geplaatst.”

Meer grip

Bij de keuze voor de nieuwe brug werd duidelijk rekening gehouden met de fouten uit het verleden. “De nieuwe brug is helemaal niet steil. De stijging bedraagt slechts één centimeter per meter. Het hoogteverschil is maar tien centimeter. In plaats van een houten brug hebben we nu een stalen constructie. Op het brugdek ligt een soort ingelijmde steenslag. Die zorgt voor meer grip, waardoor de brug niet meer zo glad is als de vorige. Daarnaast maakt ook een hogere reling de brug veiliger”, aldus Carl Hanssens.

De eerste passerende fietsers lieten zich gisteren enthousiast uit. “De nieuwe brug is een goede zaak. We hadden ze graag ingefietst maar we zijn een dag te vroeg”, grapten de fietsers.

Nieuwe functie voor houten brug

Nu de nieuwe brug er ligt, kan de fietsroute optimaal gebruikt worden. De route kwam er omdat op deze drukke weg veel te snel gereden wordt. In de Weimanstraat liepen het hoogst aantal snelheidsduivels van heel Sint-Niklaas tegen de lamp. Dat was gevaarlijk voor de fietsers en daarom werd een gescheiden fietspad aangelegd. Omdat het pad ook de Stekense Vaart over moet, werd zo'n jaar geleden een brug aangelegd maar die bleek meer esthetisch dan functioneel.

En wat met de verwijderde houten brug? “Die gaat zeker niet verloren. Ze krijgt een nieuw leven als speelbrug in het speelbos aan de Mierennest in Belsele. Ze komt tussen de fietswegel en de Gavermolenstraat”, zegt schepen Hanssens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees