Leegstaande flats kosten gemeentebestuur meer dan 4.000 euro per maand

Leegstaande flats kosten gemeentebestuur meer dan 4.000 euro per maand

Foto: hls

Herzele -

De gemeente Herzele betaalt 4.107 euro per maand aan de eigenaars van vijf niet-verhuurde serviceflats. Volgens OCMW-raadslid Dirk Van Melkebeke (SP.A) betalen de rusthuisbewoners dat gelag, nu de dagprijzen vanaf januari fors stijgen. OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende (Open VLD) ontkent.

Toen Herzele in 2016 het complex 't Leenhof met 24 assistentiewoningen liet bouwen, beloofde het OCMW de eigenaars ervan een huurgarantie. Op dit ogenblik staan er nog vijf appartementen leeg, waarvan het OCMW geen inkomsten heeft, maar waarvoor het wel maandelijks meer dan 4.000 euro moet betalen.

Raadslid Van Melkebeke van oppositiepartij SP.A denkt dat er altijd serviceflats zullen leegstaan omdat de huurprijs te hoog ligt. “1.139 euro per maand waarin nog geen verzorging of voeding is inbegrepen, is onbetaalbaar voor de gemiddelde Vlaming met een pensioen van 1.250 euro”, zegt hij. “Maar wat erger is: de huidige bewoners van het OCMW-rusthuis zullen nu weldra zelf moeten opdraaien voor die kosten. Hun dagprijs stijgt in januari van 45 euro naar 54 euro voor een eenpersoonskamer en van 43 naar 49 euro voor een tweepersoonskamer. Dat is een onrustbarende ontwikkeling die haaks staat op de sociale opdracht van het OCMW.”

Hogere dagprijs

OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende (Open VLD) is het niet eens met die redenering. “De prijsstijging voor onze rusthuisbewoners is het gevolg van ons nieuwe en verhoogde aanbod van dienstverlening en heeft niets te maken met de assistentiewoningen. Deze maand nog verhuizen onze bewoners naar het nieuwgebouwde zorgcentrum. Zij verlaten hun afgeleefde kamer van dertig jaar oud en trekken in een gloednieuwe kamer met alle moderne comfort zoals een douche en nieuwe verzorgings- en communicatietechnieken. Iedere bewoner krijgt de privacy van een eenpersoonskamer en geniet van nieuwe huiselijke leefruimtes en faciliteiten voor animatie, kine en ergotherapie. Wat de leegstaande serviceflats betreft: ik focus me eerder op de negentien bewoners die wel al genieten van de veiligheid en het comfort. De leegstaande flats dienen als buffer bij rampen, bij winterdakloosheid of als proef voor kandidaat-huurders.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees