Heb jij een vervelende collega? “Geweldig nieuws voor je brein!”

Heb jij een vervelende collega? “Geweldig nieuws voor je brein!”

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

“Een vervelende collega op het werk? Dat is geweldig voor je hersenen”, zo zei neurowetenschapper Erik Scherder in een talkshow met de Nederlandse journaliste Eva Jinek. Een opmerkelijke uitspraak, maar één die stand houdt volgens theorieën uit de neuropsychologie.

Wie stress krijgt van problemen met een irritante collega, mag daar blij om zijn. Dat vindt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en neurodegeneratieve ziekten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Mensen zoeken een comfortabel leven. Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Dat is eigenlijk precies wat je niet zou moeten willen”, zei de professor tijdens de talkshow.

Want net die stress en die problemen, zorgen ervoor dat je hersenen op zoek gaan naar complexere en creatieve oplossingen. Die irritante collega triggert je brein om te werken. “Als er problemen zijn, dan los je ze op. Een rottige collega is dan natuurlijk geweldig. Die zit te zeuren bij vergaderingen, daar moet je omheen. Vervelend? Ja, maar ‘hupsakee’, werk aan de winkel voor het brein om daarmee om te leren gaan.”

“Als je zenuwcellen van de stress gaan vuren, dan zoeken ze buren”, legt Scherder verder uit aan RTL Nieuws. Hoe complexer het probleem, hoe complexer de oplossing, hoe complexer de hersenactiviteit. De zenuwen in het brein zoeken dan de grenzen op van hun kunnen. De inspanning om met die rottige collega om te gaan, zorgt ervoor dat de stofwisseling omhoog gaat. Er ontstaan meer ‘contactpunten’ in de hersenen, die ook blijven bestaan nadat de stress geweken is. “Zo bouw je een ‘cognitieve reserve’ op, en blijft je brein gezond”, besluit de man.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees