‘Pjeirefretters’ moeten steeds harder zoeken naar hun lievelingssteak

Alfons Gulickx en Lieve Gewillig van De Kuiper. Foto: pvw

Vilvoorde -

De Belg eet steeds minder vlees en dat is meteen een reden om volgend jaar geen Dagen Zonder Vlees te organiseren. Vooral de consumptie van paardenvlees daalde, maar niet in Vilvoorde. Al merken ook de ‘Pjeirefretters’ dat hun steak steeds moeilijker te vinden is.

De Belg is steeds meer bezig met gezondheid en milieu. Acties zoals Dagen Zonder Vlees spelen daarin een rol. Dat initiatief kent dit jaar echter geen vervolg omdat het doel - de vleesconsumptie doen dalen - werd behaald. De Belg eet immers thuis steeds minder vlees. In 2008 werd nog zo'n 7,195 kilogram varkensvlees en 6,449 kilogram rundvlees in de pan gegooid, maar die hoeveelheid daalde vorig jaar naar 4,567 en 5,666 kilogram.

Vooral de consumptie van paardenvlees kende een zware daling. De Belg at in 2008 gemiddeld nog 0,259 kilogram paardenvlees. Vorig jaar was dat nog slechts 0,097 kilogram. De Vilvoordenaars laten hun paardenbiefstuk echter niet links liggen. Het paard is al menig jaren het symbool van de Zennestad. Wie Vilvoorde binnenkomt, wordt verwelkomd door Het Boerenpaard, een groot beeldhouwwerk van Rik Poot dat verwijst naar de bijnaam voor de stadsbewoners: ‘de Pjeirefretters’. Dat die hun roepnaam nog steeds eer aandoen, vinden ook Wim Cloots - uitbater van paardensteakrestaurant Horse House aan de Lange Molensstraat - en Lieve Gewillig van restaurant De Kuiper aan de Vissersstraat. “De paardensteak blijft een stadstraditie”, zegt Lieve Gewillig. “Echte Pjeirefretters blijven geregeld langskomen voor een stukje paardenvlees.”

Stijgende vraag

Eenzelfde geluid bij Wim Cloots: “Dagen Zonder Vlees of niet, wij verkopen geen steak minder. Integendeel, ik heb zelfs de indruk dat er opnieuw meer vraag is.”

Die stijgende vraag is een probleem: beide uitbaters hebben het steeds moeilijker om hun vlees aan te kopen. “Wij willen enkel kwaliteitsvlees aanbieden”, vertelt Gewillig. “Dat wordt ingevoerd uit Argentinië, maar de voorbije jaren nam de productie af en wordt het steeds moeilijker en duurder om paardenvlees in te voeren.” “Wij kiezen enkel voor gechipte paarden uit Zuid-Amerika”, zegt Cloots. “Zo zijn we zeker van de kwaliteit. Daar betalen we wel de prijs voor: een kilo kost nu makkelijker 24 euro, terwijl dat vroeger 19 euro was. Die stijging rekenen we niet door aan onze klanten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees