Doorlichting is vernietigend voor Brusselse brandweer

Doorlichting is vernietigend voor Brusselse brandweer

Foto: Koen D'Hollander

Brussel -

De Brusselse brandweer ging tussen 2012 en 2015 zwaar in de fout bij het merendeel van de aankopen. Die gebeurden immers zonder openbare aanbestedingen.

Het Rekenhof lichtte de brandweer door voor de periode 2012-2015 en kwam met enkele onthutsende resultaten.

Zo blijkt dat de aankopen van bepaalde materialen gebeurden zonder een verplichte openbare aanbesteding. Het gaat om 138 contracten die werden doorgelicht, goed voor zo'n 9,2 miljoen euro.

Uit de audit kan vooral worden geconcludeerd dat een samenwerking tussen de operationele diensten enerzijds en de administratieve diensten anderzijds zo goed als onbestaande was. Aankopen van brandstoffen, gas en elektriciteit werden steevast aan één leverancier toegewezen. Normaal gezien moet de brandweer de markt afzoeken naar de goedkoopste leveranciers via openbare aanbestedingen.

“Het klopt dat er heel wat onregelmatigheden waren”, zegt Hoang Phong van de Brusselse brandweer. “Het is echter de vorige directie die de audit zelf aanvroeg. Sindsdien werd er al werk gemaakt van onder andere een nieuwe logistieke chef en een specialist voor de openbare aanbestedingen. Er wordt dus wel degelijk aan gewerkt.”

Bij het kabinet van bevoegd staatssecretaris, Cécile Jodogne (DéFi), zijn ze zich bewust van de slechte resultaten, maar naar eigen zeggen zette Jodogne de ommezwaai al in bij haar aanstelling in 2014. “Er was bovendien nooit gevaar voor de burgers door deze onregelmatigheden”, zegt een woordvoerder van haar kabinet. Tot slot wordt benadrukt dat vanaf volgend jaar de brandweer volledig wordt hervormd. De oppositiepartijen binnen de Brusselse regeringen grijpen het rapport aan om de oprichting van een bijzondere commissie te vragen en volledige transparantie te garanderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees